Skru ned for den elektroniske barnepige

Hvis dit barn sidder klistret til iPaden fra morgen til aften, så læs lige eksperternes råd

Hvis dit barn sidder klistret til iPaden fra morgen til aften, så læs lige eksperternes råd
Foto: Colourbox

Men hvor meget tablet er egentlig for meget tablet?

- Man kan ikke sætte tid på, hvad der er smart. I virkeligheden handler det om, hvad man går glip af, når man kun sidder og spiller iPad, mere end at iPaden i sig selv er skadelig, siger Steen Søndergaard, lektor på pædagoguddannelsen på UCC.

Tabletten er altså ikke et problem, hvis bare den bliver brugt rigtigt. Men hvis der ikke er plads til andet i hverdagen eller i bevidstheden, så er det på tide at skrue ned.

- Brugen af iPad bliver for meget, når børnene hellere vil spille iPad end at gøre noget sjovt sammen med venner eller den voksne, siger Steen Søndergaard, lektor ved UCC.

Psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard fortæller, at man som forælder skal reagere, hvis barnets repertoire af øvrige lege er svundet ind.

Erstat tiden med noget andet

Når man gerne vil skære ned på barnets brug af tablet, er det oplagt at begynde med længden på de sessioner, hvor barnet sidder med tabletten.

- Tidsrummet, hvor barnet bruger iPaden, skal være så kort, at barnet ikke når ned i den zombietilstand, som man også selv kender, hvis man har set den ene Netflix-serie efter den anden. Så er det næsten umuligt at komme op af sofaen igen, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Bliver tiden med tabletten for lang, bliver det altså kun sværere at løsrive sig igen.

Det kræver også en smule forberedelse, når barnet skal lægge tabletten fra sig.

- Man kan ikke bare komme og sige: "Nu er det slut", for så har man et skrigende barn, der ikke gider noget. Så oplever barnet, at det er noget rart, der bliver taget, uden at der nødvendigvis kommer noget rart i stedet, forklarer Camilla Carlsen Bechsgaard.

Hun foreslår, at man i stedet sætter sig sammen med barnet, så det bliver en mere glidende overgang, hvor man allerede mens barnet sidder med tabletten har talt sammen.

- Begynd også med at tænke over, hvad det er, I vil lave med barnet i stedet. Hvad har vi energi til? Siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Præsenter en aktivitet, som i skal i gang med i stedet - om det så er en tur i haven, at lave mad sammen eller lege med Lego. Det skal bare fremgå klart, at alternativet til at spille er, at der er en forælder, der gerne vil lave noget sammen.

/ritzau/FOKUS

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.