Sådan lukker du folk ude fra din Facebook-profil

Vil du gerne sikre dig, at folk udefra ikke kan se alle informationer og opslag på din Facebook-profil, er der flere indstillinger, du selv kan ændre

Vil du gerne sikre dig, at folk udefra ikke kan se alle informationer og opslag på din Facebook-profil, er der flere indstillinger, du selv kan ændre
Er du i tvivl om, hvordan din Facebook-profil ser ud, for folk du ikke er venner med? Så giver to digitale eksperter dig her de gode råd til, hvordan du selv kan justere det. Reuters/Dado Ruvic

DANMARK: Feriebilleder, opslag om nyt job og den seneste baby-update.

Vi lægger mange ting op på vores Facebook- og Instagram-profiler, så vores venner kan følge med i vores liv og hverdag.

Men hvor meget kan folk, som du ikke er venner med, rent faktisk se? Og har du selv tænkt over, hvor åben din profil er?

Svaret på de spørgsmål kan rådgiver i dataetik Pernille Tranberg give, men hun fortæller også, hvilke forholdsregler du kan tage dig for at lukke af for fremmede på din Facebook-profil.

Der er blandt andet flere privatindstillinger, som du bør kigge efter i sømmene.

- Under "Indstillinger" er der særligt to ting, du skal kigge på - nemlig den fane der hedder "Beskyttelse af personlige oplysninger", og den der hedder "Tidslinje og tagging". Dem bør man læse grundigt igennem, fortæller Pernille Tranberg.

Under fanen "Beskyttelse af personlige oplysninger" er det særligt fanen om, hvorvidt du kan blive fundet på søgemaskiner, man bør få ændret, fortæller Pernille Tranberg.

Her kan du også vælge, hvem der kan se din venneliste, og hvorvidt folk udefra skal kunne se din mail og dit telefonnummer.

Samtykke til at optræde på billeder

Under fanen "Tidslinje og tagging" er der ifølge Pernille Tranberg også ting, du bør være opmærksom på.

- Hvis nogen tagger dig, skal du også sørge for, at du skal give samtykke til, at du må tagges på det billede. På den måde ryger billedet ikke ud i verden, før du har givet aktivt samtykke til det, siger hun.

Generelt råder Pernille Tranberg til, at du gør op med dig selv, hvad din Facebook-profil skal bruges til.

- Bruger du Facebook privat, eller bruger du Facebook professionelt? Mit råd er altid at skille de to ting ad, da du bør arbejde med at få en ordentlig digital profil, når man søger på dit navn, siger Pernille Tranberg.

Hun råder dig derfor til at bruge et andet navn på din private profil, så du ikke kan blive fundet via søgemaskiner eller på Facebook. Så kan man have en anden profil til sit professionelle jeg.

Tjek selv, hvad andre kan se på din Facebook-profil
Er du i tvivl om, hvordan din Facebook-profil ser ud, for folk du ikke er venner med? Her er en guide til, hvordan du kan finde ud af det:
- Tryk på trekanten i øverste højre hjørne på din profil, og vælg ”Indstillinger”.
- Vælg fanen ”Tidslinje og tagging”, og tryk herefter på ”Gennemse, hvad andre personer kan se på din tidslinje”.
- Nu kan du se, hvordan din profil ser ud for offentligheden. Vil du gerne have fjernet flere ting på din profil, kan du ændre det under indstillinger.
Kilder: Rådet for Digital Sikkerhed, Pernille Tranberg

Jeg kan se alle dine private opslag

Spørger man Anette Høyrup, der er næstformand hos Rådet for Digital Sikkerhed, kan det også godt betale sig at bruge fem minutter på at gennemgå sine private indstillinger på Facebook.

- Har du slet ikke pillet ved dine indstillinger, så kan jeg ved hjælp af en simpel Google-søgning komme ind på din private Facebook-profil og se alle dine private opslag. Så det er meget vidtgående, siger Anette Høyrup.

På det sociale billedmedie Instagram er det også muligt at lukke ned for sin profil, så det kun er ens venner og følgere, der kan se dine opslag. Hvis andre skal have lov til det, er det op til dig at acceptere det. Til gengæld fortæller Anette Høyrup, at den populære app Snapchat er mere problematisk.

- På Snapchat skal du dele din lokationsdata for at kunne bruge de forskellige filtre. Det er en måde at tvinge unge til at dele deres lokation 24 timer i døgnet bare for at få nogle sjove æselører på sit billede, siger hun.

Anette Høyrup forventer dog, at den funktion bliver ulovlig, når en ny databeskyttelseslov med en række nye EU-regler træder i kraft den 25. maj 2018.

/ritzau fokus/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.