Sådan får du el-regningen til at skrumpe

Mange er ikke klar over, hvor meget strøm deres underholdningselektronik bruger

Mange er ikke klar over, hvor meget strøm deres underholdningselektronik bruger
Foto: Nicolas Cho Meier

DANMARK: Sommerferien er over os, og det er tid til at slukke computeren og forlade skrivebordet.

Den opfordring kommer fra energiselskabet NRGi, som påpeger, at man kan spare både energi og penge på at slukke for strømmen i ferien.

60 procent af danskerne er ikke klar over, hvor meget strøm underholdningsapparater i hjemmet forbruger, ifølge en ny undersøgelse.

3500 kr. om året

- 40 procent af danskernes energiforbrug går til underholdningsapparater, og det kan løbe op i 3500 kr. om året. Så slukker du for smartphone, tablet, spillekonsol, computer og fjernsyn om sommeren, vil du kunne se det på næste elregning, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver i NRGi,

- Det er begrænset, hvad en enkelt uge eller to offline betyder i besparelse isoleret set. Men slukker du for al underholdning i ferien, finder du ud af, hvor meget elektronik, der står og bruger strøm. Det er en god anledning til at se dine energivaner efter. Jo mere bevidst du er om dit elforbrug, jo større er chancen for, at du kan nedbringe forbruget og spare penge fremover, siger energirådgiveren.

Stand-by - men ikke med forbrug

Hvis du vil skære ned for el-forbruget, er det ikke nok at sætte computer og tv på stand-by, når de ikke er i brug. Apparaterne bruger stadig strøm, når de røde dioder lyser. Derfor er det nødvendigt at slukke på kontakten, også efter ferien.

- Underholdningsapparaterne bruger også meget strøm på at stå på stand-by. Herhjemme udgør stand-by-forbruget omkring 10 procent af det samlede elforbrug i private hjem. Det svarer til ca. 900 kr. om året for en gennemsnitlig husstand, siger Benny Hebsgaard fra NRGi.

Gode råd til at spare el
1.: Sluk computeren og slet din arbejdsmail fra telefonen, når du holder ferie. Der findes forskellige apps, der kan forhindre dig i at bruge telefonen i løbet af dagen, men samtidig sikrer, at du kan modtage opkald, hvis der er brug for det. Hvis du er helt offline i ferien, så send en besked til familie og venner, så de ikke undrer sig over, hvorfor du ikke er til at få fat i.
2.: Lav en liste over ting, som du og din familie kunne tænke jer at bruge dag- og aftentimerne på i ferien, når I slukker skærmene. Det kan være alt fra at få set venner og familie til gåture, spille spil eller højtlæsning.
3.: Lav en konkurrence om, hvem der kan gå længst tid uden at tjekke telefonen. Den, der først griber mobilen, skal give is til de andre, tage opvasken hele ugen eller lignende. Den, der holder ud længst, må bestemme, hvad programmet skal stå på næste dag.
4.: Køb en elspareskinne. Med den kan du slukke for alle de elektriske apparater et sted, ligesom elektronik, der er sat til skinnen, slukkes automatisk, når den bruger mindre end 20 watt.
5.: Monter kontaktur på dine stikkontakter. Så kan du indstille, hvor længe de enkelte apparater må køre, og tv’et slukker selv, når ungerne har set den halve times fjernsyn, de har fået lov til. Opladerne trækker heller ikke unødig strøm resten af døgnet, når de sidder i kontakten, men ikke er i brug.
Kilde: Energirådgiver Benny Hebsgaard, NRGi

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.