Rotterne kommer - sådan holder du dem væk

Antallet af skader forårsaget af rotter stiger, så forebyggelse er vigtig

Antallet af skader forårsaget af rotter stiger, så forebyggelse er vigtig
Arkivfoto: Mette Nielsen

DANMARK: Rotter er et stigende problem for danske boligejere, og det er uanset, om man bor i hus eller lejlighed. Ifølge tal fra Boligejernes Videnscenter er antallet af rotteanmeldelser fra borgere til kommunerne steget med næsten 50 procent fra 2007 til 2016. Det oplyser Topdanmark.

Hvis man opdager en rotte i sin bolig, i gården eller på ens grund, har man pligt til at anmelde det til sin kommune, der vil sætte en professionel skadedyrsbekæmper til at klare problemet.

Det har ingen betydning for rotternes formering, om det er sommer eller vinter. Men hvor rotterne om sommeren nemmere kan finde varme, afskærmede områder til at yngle, så søger de om vinteren ned i kloakkerne eller ind i boliger.

- En rotte flytter sjældent ind alene, og kommer rotterne først indenfor, kan de ødelægge isoleringer i huset, når de bygger gange eller reder til resten af familien. Derudover kan de gnave hul i kloakrør, vandrør og ledninger, og det kan medføre vandskade, kortslutninger eller brandskader, forklarer salgschef i Topdanmark i Aalborg, Kristian Juel-Storgaard.

I 2016 havde Topdanmark 2025 anmeldelser om skader forsaget af rotter, hvilket var det højeste antal i tre år.

To rotter bliver til 50

At der i Danmark er kommet langt flere rotter de seneste år, skyldes blandt andet mildere vintre med bedre yngleforhold, samt at mange gamle kloakker i Danmark er i dårlig stand.

- Rotter yngler ikke i velfungerende kloakker, da de jævnligt bliver gennemstrømmet med vand. Der, hvor problemet opstår, er, når offentlige og private kloakker er i dårlig stand og ikke vedligeholdes. Hvis kloakkerne ikke er vedligeholdt, kan rotterne yngle i de brud eller huller, der kan være, eller i ledninger som ikke længere er i brug, fortæller Kristian Juel-Storgaard.

Ifølge Boligejernes Videnscenter har forsøg vist, at et rottepar på et år kan bliver til 50 rotter. Men med mildere vintre og nemmere adgange til boligerne, kan antallet komme helt op over 800 rotter på et år.

Få et rottefrit hjem
Få monteret en rottespærre i kloakken, så rotterne ikke kommer ind i husstandens kloaksystem. Husk, at en rottespærre kræver løbende vedligeholdelse af en kloakmester.
Sørg for at div. udluftningskanaler mm. i huset er sikret med stålnet, så rotterne ikke kommer ind denne vej.
Fjern føde til rotterne, som fx hønsehold, kompostbunker, dyrefoder og lign.
Se kloakken som en del af huset – vedligeholdelse af denne er lige så vigtigt som fx at male vinduer og få service på sit fyr. For at vedligeholde kloakken, bør man minimum to gange om året efterse boligens brønde og rense disse for blade og slam. Man kan også få lavet en tv-inspektion af kloakkens ledninger. Sidstnævnte kan en kloakmester hjælpe med. Derudover bør boligejere regelmæssigt tilse og rense sine gulvafløb og vandlåse.
Bliver man opmærksom på rotter, skal kommunes skadedyrsbekæmper kontaktes med det samme.
Kilde: Topdanmark

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.