Pas på hud og hår: Brug strandturen som en spa

Sommeren er over os, og for mange betyder det sol og strandture.

Sommeren er over os, og for mange betyder det sol og strandture.
Arkivfoto: Colourbox

DANMARK: Ikke nok med at en tur på stranden indbyder til både afslapning og sjove stunder, så kan vandet også bruges som wellness, forklarer overlæge Jørgen Serup, der er professor ved den dermatologiske afdeling på Bispebjerg Hospital.

- Hornlaget på huden er bygget ligesom en svamp, der suger en masse vand til sig. Når vi bader, er vi ude i noget, der minder om det vævsvand, vi har i kroppen. Så saltvand er faktisk rigtig godt for huden, siger han.

Havet kan nemlig have en rensende effekt, beskriver Pernille Bjarnø, der er rektor ved Cidesco Kosmetologskolen.

- Saltvand virker helende, siger hun, mens Jørgen Serup tilføjer:

- Hvis man vil bruge det endnu mere effektivt, kan man gnubbe sin hud nede i vandet for at hjælpe de døde hudceller med at falde af. Det er godt for huden og renser sår. Det er ikke noget, man skal forhindre, men være glad for og se som gratis, økologisk og meget hudvenligt, siger han.

Mens man sagtens kan boltre sig ude i bølgen blå, skal man derimod holde siesta fra solen, hvis ikke man har solcreme på, understreger Pernille Bjarnø.

- Huden kan få solskader som hyperpigmentering, fremskyndelse af linjer og rynker samt permanente skader, som i sidste ende kan føre til hudcancer, advarer hun og råder derfor til også at beskytte sig med en hat eller et tørklæde samt opholde sig i skyggen.

Solen kan også blege håret, så medmindre man ønsker at lysne lokkerne, bør man bruge en hårspray med uv-beskyttelse i hele håret. Sådanne specialprodukter kan blandt andet købes på apoteket.

Saltvand skader ikke

Under alle omstændigheder skal man beskytte sin sarte hårbund mod solens farlige stråler.

- Solcreme er til for at forhindre forbrændinger. Her ville det være for også at forhindre kemisk nedbrydning af håret, siger Jørgen Serup.

Håret kruser som regel op efter en tur i saltvand, men skader det ikke. Derfor kan man sagtens dyppe manken i havet, forsikrer han.

- Håret suger vandet til sig og har ligesom huden godt af det. Det skyller skel væk og renser, hvis man masserer hårbunden. Man kan faktisk få en hårvask ud af det, siger Jørgen Serup.

Nogle føler måske, at huden krymper en størrelse efter en tur i vandet, men det skyldes faktisk solens varme og dens udtørrende virkning.

- Vandet fjerner ikke fedt fra huden, men fordamper hurtigt. Det gør, at huden kan føles stram og som sandpapir, forklarer han og anbefaler at smøre sig ind i en god fugtighedscreme bagefter.

Fakta: Plej huden og håret om sommeren

- Brug specialprodukter som hårspray med uv-beskyttelse i. Det kan blandt andet købes på apoteket. Spray både i håret og hårbunden.

- Gnub huden, mens du bader.

- Smør dig ind i solcreme.

- Brug også en hat eller et tørklæde, og sæt dig stadig under skyggen, selv om du har solcreme på.

Kilder: Jørgen Serup, Pernille Bjarnø.

/ritzau/FOKUS

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.