Pak dine fødevarer om før turen i fryseren

Vælger du at flytte fødevarer fra den original emballage til en anden pose, når du skal fryse det, sikrer du en bedre kvalitet, den dag du skal brug det.

Vælger du at flytte fødevarer fra den original emballage til en anden pose, når du skal fryse det, sikrer du en bedre kvalitet, den dag du skal brug det.
Foto: Scanpix/Bjarke Bo Olsen/Arkivfoto

Fryseren er en fantastisk måde at spare penge på, hvis du er typen, der godt kan lide at købe stort ind, fryse ned og gemme til senere.

Men din fryser kan potentielt også være en dræber for fødevarekvaliteten. Selv om du kan fryse de fleste fødevarer ned, er det ikke uden betydning, hvordan du fryser eksempelvis hakket oksekød ned.

Det fortæller Jens Kirk Andersen, der er seniorrådgiver ved Forskningsgruppen for Mikrobiel Fødevaresikkerhed på DTU Fødevareinstituttet.

- Man får den bedste fødevarekvalitet, hvis luften er fjernet fra fødevaren. Ligger kødet derfor i en bakke, hvor der er en meget kunstig atmosfære rundt om, bør du tage kødet ud af den, siger han.

I den bakke, som kødet kommer i fra butikken, vil der sandsynligvis være både kuldioxid og ilt, som kan øge hastigheden for eksempelvis harskning, fortæller Jens Kirk Andersen.

Derudover sørger ilten i indpakningen for, at kødet er længere tid om at blive frosset ned.

- Du bør derfor pakke kødet ned i en tætsluttende emballage, så du fjerner så meget luft som muligt, siger Jens Kirk Andersen.

Har man købt madvarer, som er på grænsen af sidste holdbarhedsdato, er det gode råd altid at få ompakket og smidt varen i fryseren så hurtigt som muligt.

Flest bakterier under optøningen

Men det er faktisk ikke under nedfrysningen, at der er den største risiko for øget bakterievækst. Det er under optøningen, fortæller Inge-Lis Kyllesbæk Andersen, der er dyrlæge hos Fødevarestyrelsen.

- Der kan være problemer med optøningen, hvis den sker på køkkenbordet, idet bakterier på overfladen af fødevaren begynder at vokse ved stuetemperatur, siger hun.

Anbefalingen er derfor altid at tø sine frostvarer op i køleskabet - gerne natten før - så optøningen sker naturligt.

Har du lavet en stor gryde mad, som du gerne vil have til at holde i lang tid, kan nedfrysning være en fordel. Når du fryser fødevarer ned, både rå og tilberedte, sætter du nemlig bakterievæksten på hold.

Her er det dog vigtigt, at maden er kølet af, før du smider den i fryseren.

- Når du først har fået kølet din mad ned til køleskabstemperatur, så er det faktisk det bedste tidspunkt, du kan putte varen i fryseren, siger Inge-Lis Kyllesbæk Andersen.

Er maden brandvarm, når den kommer i fryseren, risikerer du nemlig, at den varmer de andre fødevarer i fryseren op.

Ifølge Inge-Lis Kyllesbæk Andersen er et godt råd at dele maden op i portioner, og pakker du dem ned i poser, kan du gøre dem flade, så nedfrysningen sker hurtigere.

I realiteten er der intet farligt rent sundhedsmæssigt ved at fryse mad ned. Man skal bare vide, at visse fødevarer såsom frisk og frugt mister meget på kvalitetskontoen, hvis det har været i fryseren, lyder det fra begge eksperter.

Fakta: Så længe kan dine fødevarer holde sig i fryseren

- Hakket oksekød: Fire måneder.

- Svinekød: Tre-seks måneder.

- Hele stykker oksekød: Et år.

- Fed fisk og fiskefars: En-to måneder.

- Fjerkræ: Tre-ni måneder.

- Mælkeprodukter og ost: Tre-fire måneder.

- Frugt og grønt: Maksimalt et år på grund af det lave fedtindhold.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.