Oprydningens ABC: Sådan kommer du gennem rodet

Ekspert giver dig de bedste råd til at slippe af med det rod, som ofte kan forekomme uoverskueligt at komme over

Ekspert giver dig de bedste råd til at slippe af med det rod, som ofte kan forekomme uoverskueligt at komme over
Arkivfoto: Colourbox

DANMARK: Du kender det sikkert: Du står i stuen og pludseligt ser du den i et andet lys. Alle overflader er fyldt med papirer, legetøj, bøger, du for længst har læst, og strikketøj, du ikke har rørt i flere år.

Men hvordan får du ryddet op?

- Du skal ikke starte med det hele på en gang, og du skal heller ikke tro, at du bliver færdig på en weekend. For det tager længere tid, når du først er kommet derud, hvor du ikke kan overskue rodet længere, siger Lena Bentsen.

Hun er oprydningsekspert og forfatter til blandt andet "Farvel rod - Hej frihed". Ifølge hende kan det være en god idé at starte med at rydde de lette ting op.

- Det er rigtig godt at starte med at kigge på rummets affald: Ugeblade, reklamer, aviser, indpakningspapir, tomme kuverter, tomme flasker og så videre. Når du kommer af med det, kommer der luft, siger hun.

Tal til dine ting

Der er også andre ting, der er nemme at gå til, mener Kamille Sommer, som er specialist i oprydning. Hun foreslår, at du går madvarer, cremer, kosmetik og medicinrester igennem og smider alt ud, der er overskredet holdbarhedsdatoen.

- Og så i stedet for at spørge dig selv: "Kan jeg bruge denne her?", så spørg "Kan jeg undvære denne her?". Så finder du ud af, at du faktisk kan undvære en masse ting, der kan ryge ud eller til genbrug, siger hun.

Lena Bentsen mener også, at det kan give en god virkning at "tale til" dine ting, og spørge dem: Hvad betyder du for mig? Hvad gør du for mig? Har du ramt en udløbsdato?

Udløbsdatoen i denne sammenhæng betyder ikke, at en mælk er blevet sur i køleskabet - men i stedet en hobby, du ikke længere interesserer dig for, eller en vase du købte for mange år siden, der ikke længere passer til din stil.

Kamille Sommer anbefaler, at du går ét rum igennem ad gangen systematisk. Saml dine ting på faste pladser, så du ved, at eksempelvis alle bankpapirer hører til ét sted, mens batterier og servietter har hver sin skuffe i kommoden.

- Når det hele er samlet ét sted, så ved du, hvor meget du har - og så kan du nemmere se, hvad du kan undvære, siger hun.

Når et rum så er ryddet, så foreslår Lena Bentsen, at du tager et billede af rummet. Pludselig får du øje på nogle ting på billedet, som du ikke kan se, når du står i rummet, mener hun.

Er du bange for at stå i en rodet stue igen en måned senere, så handler det om at rydde op efter enhver handling. Lena Bentsen kalder det at "lukke cirkler".

Kommer du eksempelvis hjem fra en indkøbstur, så pak alle varerne ud og sæt dem på plads med det samme, og fold posen sammen og læg den sammen med de andre poser. Gør du det til en fast rutine, så bliver der mindre at rydde op i fremtiden.

Sådan rydder du nemt op:

- Gå eventuelt rum for rum igennem og spørg dig selv: "Hvad kan jeg undvære?", og skil dig af med ting, der ikke længere giver dig en værdi.

- Start med at smide de lette ting ud som affald og varer, der er overskredet holdbarhedsdatoen.

- Ryd en lille smule op hver dag, og ryd op efter hver en handling, så snart du er færdig med den.

Kilder: Oprydningseksperter Lena Bentsen og Kamille Sommer

/ritzau/FOKUS

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.