Nul bøder og mere sikkerhed

En bil, der ikke automatisk tænder baglygterne, bør indstilles til det, fastslår Rådet for Sikker Trafik

En bil, der ikke automatisk tænder baglygterne, bør indstilles til det, fastslår Rådet for Sikker Trafik
I en ny undersøgelse siger 70 procent af bilisterne, at de for nylig har mødt en bil med slukkede baglygter. Et problem værkstederne kan løse.
En bil, der ikke automatisk tænder baglygterne, bør indstilles til det, fastslår Rådet for Sikker Trafik
Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

Når det er mørkt eller tåget, er der alt for mange bilister, der kører rundt uden lys i baglygterne. I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik siger 70 procent af bilisterne, at de for nylig har mødt en bil med slukkede baglygter.

Biler, der kører rundt uden tændt kørelys i baglygterne, er noget, der kan sætte en skræk i livet på andre trafikanter, fordi man lettere overser bilen.

I værste fald kan det føre til farlige situationer eller ulykker, hvis man ikke opdager en forankørende bil, før det er for sent.

I en ny undersøgelse, som Userneeds har gennemført for Rådet for Sikker Trafik, siger hele syv ud af ti bilister, at de inden for de sidste tre måneder har oplevet andre bilister, som kørte med baglygterne slukket, selv om det var mørkt eller tåget. 12 procent af de adspurgte svarer desuden, at de har oplevet en kritisk situation, fordi en anden bilist ikke havde lys i baglygterne.

- Det kan skabe utryghed og i værste fald farlige situationer, når man kommer kørende og pludselig opdager en bil foran sig, der var skjult i snevejret, mørket eller tågen. Det er vigtigt, at man husker at få tændt baglygterne og reagerer, hvis bilister bagved begynder at blinke med lyset. Så er det formentlig fordi, ens bil er helt mørkelagt bagpå, siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.


Hos politiet genkender de problemet med bilister, der glemmer at tænde baglygterne, når det er mørkt, eller der er dårlig sigtbarhed for eksempel på grund af tåge eller snevejr.

Bøde på 1000 kroner

- Selv om moderne biler i høj grad er automatiserede, skal man altså stadig huske at tjekke, om bilen tænder baglyset af sig selv. Det handler nemlig om sikkerhed, for det er ofte meget sværere for andre bilister at få øje på en bil med slukkede baglygter, og det skaber farlige situationer. Det er vigtigt, at bilisterne husker at tænde baglyset for sikkerhedens skyld, også kan de samtidig spare en bøde på 1000 kroner, siger Christian Bertelsen, politiassistent og presseansvarlig i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

På mange biler, der blev solgt som nye i perioden 2011 og frem til juli 2016, tænder kørelyset i baglygterne ikke automatisk. Baggrunden herfor var et ønske om at gøre bilerne mere energieffektive og spare CO2.

Store prisforskelle

Hvis man har en bil, der ikke automatisk tænder baglygterne, anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at man får det løst permanent.

Hvis man selv skal tænde kørelyset bagpå, og har en tendens til at glemme det, kan man ofte få værkstedet til at indstille bilen sådan, at den tænder baglygterne automatisk, så snart motoren startes.

På den måde er der ingen risiko for at glemme det, og man forbedrer sin egen og andre medtrafikanters sikkerhed.

Nogle værksteder skal have omkring 1500 kroner for at tænde baglyset permanent, mens andre værksteder nøjes med nogle få hundrede kroner i forbindelse med et serviceeftersyn på bilen.

På mange biler kræver det typisk bare en justering i bilens computer, men det afhænger af den konkrete bil.

På nye biler, der er typegodkendt efter 30. juli 2016, er der en lyssensor, som sørger for, at for- og baglygterne tændes automatisk, når der er mørkt eller tåget.

Det betyder, at på sigt vil problemet med de slukkede baglygter løse sig selv i takt med, at bilparken bliver skiftet ud.

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.