Mytedræber: Kan du spise dig til bedre fertilitet?

Råd om at spise laks og mandler florerer i håbet om at forbedre sin fertilitet. Hvis noget af det virkede, ville lægerne anbefale det, siger professor.

Råd om at spise laks og mandler florerer i håbet om at forbedre sin fertilitet. Hvis noget af det virkede, ville lægerne anbefale det, siger professor.
Foto: Colourbox

Stadig flere par har problemer med at blive gravide. Det er en frustrerende situation, og internettet flyder over med råd til, hvordan man øger sin fertilitet - og et af dem går på kosten.

Anja Pinborg er professor i gynækologi og obstetrik ved Hvidovre Hospital og Københavns Universitet, og hun forklarer, at der ikke er noget mad, der skulle øge chancen for at blive gravid.

- Selvfølgelig er der nogle kostformer, der får folk til at tabe sig, og på grund af at mange overvægtige ikke har regelmæssig ægløsning, kan der være en større chance for graviditet ved et vægttab, uddyber hun.

Hun er af den indstilling, at de mange kostråd blot giver folk dårlig samvittighed, fordi det kan fremstå, som om det er parrets egen skyld, hvis det spiser en forkert kost.

- Jeg synes, nedsat fertilitet er en vigtig problemstilling, hvor man ved en grundig undersøgelse kan finde ud af, hvad problemet er, siger Anja Pinborg.

- I bund og grund handler det om, at man skal spise en sund og varieret kost - ligesom alle andre mennesker, fortsætter hun.

Der er altså ikke belæg for, at nogen former for mad vil øge fertiliteten.

- Hvis noget specielt virkede, så anbefalede vi det også. Det handler om sund fornuft og en god balance. Ingen har bevist, at det virker at gå til yderligheder, forklarer Anja Pinborg.

Vægttab og ordentlig kost kan hjælpe

Anja Pinborg understøttes af professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet Tina Kold Jensen.

- Det er klart, at hvis man er overvægtig og lever af mættet fedt, så kan man forbedre sin fertilitet ved at tabe sig, siger Tina Kold Jensen.

Hvis man er overvægtig og ikke har regelmæssig menstruation, så kan man faktisk øge sin chance for graviditet ved blot at tabe fem til ti procent af sin kropsvægt.

Men hvis man i forvejen er et sundt og raskt menneske, er der ingen belæg for, at man ellers kan spise sig til bedre fertilitet. Det drejer sig om både mænd og kvinder, lyder det fra Anja Pinborg.

Fakta: Forebyg fertilitetsproblemer

- Undgå usikker sex for at forebygge seksuelt overførte sygdomme.

- Bliv testet, hvis du er i risiko for at have fået en seksuelt overført sygdom, og bliv behandlet, hvis du er smittet.

- Undgå aktiv og passiv rygning. Det gælder også cannabis.

- Kvinder bør højst indtage 300 milligram koffein dagligt. Det svarer til tre kopper kaffe.

- Mænd bør ikke drikke mere end 14 genstande om ugen, mens kvinder skal holde sig helt fra alkohol.

Kilde: Vidensråd for Forebyggelse.

/ritzau/FOKUS

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.