Kom din allergi til livs med tabletter

Det er lige nu, at man skal gå i gang med tabletbehandling mod allergi, hvis man vil have en effekt i den kommende græspollensæson.

Det er lige nu, at man skal gå i gang med tabletbehandling mod allergi, hvis man vil have en effekt i den kommende græspollensæson.
Foto: Scanpix/Maria Hedegaard

Er du hårdt ramt af græspollenallergi eller husstøvmideallergi, og overvejer du at blive vaccineret, så findes der et alternativ til den ofte besværlige og tidskrævende vaccination, hvor du jævnligt skal møde op hos lægen og få indsprøjtninger i tre til fem år.

Græspollenallergi og husstøvmideallergi kan nemlig også behandles med en smeltetablet, som man dagligt skal lægge under tungen i tre år.

- Det kan alle allergikere i princippet have nytte af, siger Lars K. Poulsen, der er professor i allergologi ved allergiklinikken på Herlev-Gentofte Hospital.

Virker ikke til alle former for allergi

Det kræver dog, at græspollen eller husstøvmider er den vigtigste årsag til den allergiske sygdom. Det nytter med andre ord ikke at behandle specifikt mod græs- eller husstøvmideallergi, hvis du har helårsastma.

Alternativet til tabletter er en allergivaccination via indsprøjtninger. Det er en tidskrævende tre- til femårig behandling, hvor du jævnligt får sprøjtet helt små mængder af allergen ind i kroppen.

I starten skal du stikkes hos lægen hver uge og senere med seks til otte ugers mellemrum, og du skal blive hos lægen i en halv time efter hver vaccination, fordi du kan risikere at få en allergisk reaktion.

Bliver du behandlet med tabletter, skal du tage én tablet om dagen i tre år, og det er kun den første tablet, der skal tages hos lægen, så en eventuel kraftig reaktion kan behandles med det samme.

- Mange patienter vil opfatte tabletterne som mere praktiske, fordi de kan gøre det derhjemme uden at skulle til lægen for at få et stik, siger Betina Hjorth, rådgivningschef hos Astma Allergi Danmark.

Omvendt er du selv ansvarlig for behandlingen.

- Det er med tabletterne som med p-piller. Man skal være helt sikker på at tage tabletten hver dag i tre år, siger Betina Hjorth.

Har du allergi over for græs, bør du starte med tabletmodellen senest 16 uger før græspollensæsonen går i gang. Og græssæsonen går fra april til oktober. Du skal altså begynde senest i december. Gør du det, kan du forvente en effekt allerede i den kommende sæson.

Ifølge Lars K. Poulsen har mange en god effekt af tabletterne, særligt for husstøvmideallergien.

- Den er ikke helbredende, men mange vil opleve en væsentlig nedgang i deres symptomer, siger han.

Men behandlingsformen er så ny, at vi ikke kender den langvarige effekt af vaccinerne.

Studier har vist, at tabletten mod græsallergi virker i minimum to år, efter den treårige behandling er overstået. Men man ved ikke, om tabletten har en længere effekt end det.

Fakta: Milde bivirkninger

- Ved behandling med tabletter, kan du opleve milde bivirkninger som kløe eller lette hævelser i munden, svælget eller halsen.

- Bivirkningerne fortager sig typisk efter nogle minutter eller timer, og som regel vil de primært forekomme i starten af behandlingen.

- Bivirkningerne ved tabletter er typisk mildere end ved indsprøjtning, hvor du kan få rødme og hævelse på stikstedet og risikere at allergien bryder ud i forbindelse med behandlingen.

Kilde: Lars K. Poulsen.

/ritzau fokus/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.