Klargør havemøblerne inden du sætter dem i vinterhi

Efteråret er over os, og mens vi slubrer de sidste lune solstråler i os, er det snart tid til, at havemøblerne skal i vinterhi.

Efteråret er over os, og mens vi slubrer de sidste lune solstråler i os, er det snart tid til, at havemøblerne skal i vinterhi.
PR foto: Kvik.

DANMARK: Og uanset hvilke havemøbler man har, skal de som minimum have en grundig nedvaskning, før de bliver sat ind, siger Tue Patursson, der er fagekspert i byggeteknik og energi ved Boligejernes Videncenter, Bolius.

- Selv om der står, at nogle møbler er vedligeholdelsesfrie, så skal man stadigvæk i en eller anden grad vedligeholde dem, siger han.

- Møblerne forgår hurtigere, hvis ikke man får dem vasket ned og fjernet snavs, siger han.

1) Træmøbler

Vask træmøbler ned med trærens, slib dem eventuelt, og slut af med en gang egnet udendørsolie, lakering eller maling.

- Hvis man gerne vil give træmøbler lidt kulør, kan man få olier med pigment i og farve møblerne i den tone, man gerne vil have. Hvis man har malede møbler, skal man tjekke, om de har brug for at blive slebet ned og få ny maling, siger Tue Patursson og tilføjer:

- Et fif er også at give møblerne et fodbad. Sæt olie i skåle, og lad benene stå i dem natten over. Så står det og suger rigtig grundigt, hvilket gør, at det ikke bare er en overfladebehandling. Benene bliver også mættet og beskyttet mod at trække fugt op, siger han.

2) Plastikmøbler

Når havesættet er vasket ned med varmt sæbevand, kan man tørre det over med wienerkalk tilsat lidt husholdningssprit.

- Det shiner møblerne op, så de ikke står og bliver matte, siger Tue Patursson.

3) Stål- og aluminiumsmøbler

Ligesom plastikmøbler skal havemøbler af stål eller aluminium vaskes grundigt ned med vand og sæbe.

- Mange af den slags havemøbler har armlæn af træ, så vask dem ned, eller giv dem en gang olie, siger Tue Patursson.

4) Styr på skuret

Når møblerne er rengjort, så bør man også gennemgå skuret, garagen, kælderen, eller hvor man nu opbevarer sit havesæt vinteren over.

Uanset om møblerne står på sten, asfalt eller jord, bør benene klodses op.

- Så har møblerne bedre chancer for ikke at tage skade i løbet af vinteren, siger Tue Patursson og fortsætter:

- Når man er i gang med det, så anbefaler vi også, at man lige tjekker sit skur for utætheder, så der ikke drypper vand ned på møblerne, når sneen smelter, eller når der kommer slagregn eller fygesne, siger han.

Står møblerne udenfor, så klods dem op, så de ikke står direkte på jorden, og læg en presenning eller plastik ud over, som fastgøres med snor.

- Der skal ikke være fuldstændig hermetisk lukket, for så står det og fugter indenunder, siger Tue Patursson og tilføjer:

- Når efterårsstormene kommer, så hold øje med presenningen eller plastikken, og stram eventuelt efter, siger han.

Fakta: Rengøring af havemøbler

- Vask møblerne med sæbevand eller trærens og en blød børste. Tør efter med et viskestykke eller en klud.

- Skrab eventuelt rust af med ståluld, eller smør det med ruststopper.

- Tjek skruer og bolte, og spænd efter. Er møblerne af træ, så gør det, inden du vasker, sliber, maler eller olierer dem.

- Havemøbler af træ har ikke godt af at stå i en varm kælder, da der er risiko for, at de tørrer ud.

Kilde: Bolius

Ritzau/FOKUS

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.