Japansk film hædres med Guldpalmen i Cannes

Familiedrama af japansk instruktør er kåret som årets bedste film ved filmfestivalen i Cannes.

Familiedrama af japansk instruktør er kåret som årets bedste film ved filmfestivalen i Cannes.
Den japanske instruktør Hirokazu Kore-eda på scenen i Cannes lørdag aften, hvor han modtog den prestigefyldte Guldpalme for filmen ’Shoplifters. Foto: Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix

FILM: Filmen "Shoplifters" af den japanske instruktør Hirokazu Kore-eda vandt Guldpalmen ved dette års filmfestival i Cannes i Frankrig.

Det oplyser festivalens jury på Twitter.

"Shoplifters" er ifølge flere anmeldere et rørende drama om en familie af småkriminelle, der tager et barn til sig, som familien finder på gaden.

Filmen har fået fine anmeldelser for sit humanistiske portræt af en familie, der lever på kanten af samfundet, skriver det amerikanske magasin Variety.

- Jeg stiller spørgsmålet, om mennesker, der ikke deler blodets bånd, kan opbygge en familie ved at tilbringe tid sammen, siger Hirokazu Kore-eda til journalister.

Syv film i Cannes

Han betegner "Shoplifters" som sin måske mest socialt bevidste film.

Kore-eda bliver af nogle betegnet som Japans svar på Ken Loach, den britiske instruktør som er kendt for sine skildringer af almindelige mennesker, der kæmper for at få tilværelsen til at hænge sammen.

Det er syvende gang, at den japanske instruktør præsenterer en film på festivalen i Cannes. Han fik en fornem tredjeplads, da han deltog i hovedkonkurrencen i 2013.

Den amerikanske instruktør Spike Lee, hvis film "BlacKkKlansman" på forhånd var nævnt som en af favoritterne, blev hædret med juryens store pris, Grand Prix, der af mange betragtes som en andenplads i filmkonkurrencen.

En anden favorit, libanesiskfødte Nadine Labaki, blev hædret med juryens pris for filmen "Capharnaüm".

Mange havde ellers på forhånd spået, at skuespilleren Cate Blanchett, der stod i spidsen for dette års jury, sammen med de øvrige jurymedlemmer ville give Guldpalmen til den kvindelige instruktør. Det er kun sket en enkelt gang før.

Årets Cannes-festival er den første, siden MeToo-bølgen skyllede hen over filmbranchen og videre ud over store dele af verden. Og MeToo satte også sit præg på årets festival.

For første gang i mange år var den amerikanske topproducer Harvey Weinstein ikke med på festivalen. Han blev en hovedfigur i MeToo-bevægelsen, der for alvor tog fart, efter at en række kvinder anklagede ham for voldtægt og andre seksuelle overgreb.

Skuespillerinden Asia Argento, der har beskyldt Weinstein for at have voldtaget hende under Cannes-festivalen i 1997, holdt en knyttet næve i vejret, da hun lørdag gik op ad den røde løber.

- Jeg vil gerne komme med en forudsigelse: Harvey Weinstein vil aldrig blive budt velkommen her igen, sagde Argento fra scenen, da hun præsenterede en af årets priser.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.