Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Her er fordelen ved en aktiv graviditet

Motion under graviditeten er en vigtig faktor for både kvinden og barnet. Derfor skal du som udgangspunkt ikke holde dig tilbage.

Motion under graviditeten er en vigtig faktor for både kvinden og barnet. Derfor skal du som udgangspunkt ikke holde dig tilbage.
Når du som gravid træner, så er det vigtigt at undgå overophedning og væskemangle. Så lad være med at træne midt på dagen i bagende sol. - Foto: Maria Hedegaard/Ritzau Scanpix

Fordelene ved at føre et aktivt liv og dyrke motion under graviditeten er mange. Både for moren og barnet.

Så dyrker du motion, inden du bliver gravid, er det bare med at fortsætte, så længe det føles godt. Og dyrker du ikke motion, så handler det om stille og roligt at komme i gang.

- Jo bedre form du kan være i i graviditeten, jo færre smerter får du også, siger jordemoder Hanne Bech Andersen.

Fysisk aktivitet giver ofte også færre komplikationer under graviditeten, fortæller afspændingspædagog Rikke-Lise Andersson, der underviser hos APA på Østerbro og ejer Balanza, der blandt andet tilbyder graviditetsbehandlinger.

Ifølge sundhed.dk kan du med motion mindske rygsmerter, for stor vægtstigning og oppustethed, men også en lang række andre gener.

- Det kan både være et bækken, der smerter, eller en lænd, der gør ondt. Det kan også være ødemer, som er væskeophobninger i kroppen, eller det kan være tendens til forstoppelse, siger Rikke-Lise Andersson.

- Motion kan være med til at forebygge forhøjet blodtryk og nedsætte risikoen for at udvikle graviditetssukkersyge.

Sundt for hoved og krop

På det mentale plan er motion også meget vigtigt.

- Når du får motioneret, så frigør du nogle stoffer i din hjerne, som simpelthen gør, at du får mere overskud, og du bliver mere glad, siger Hanne Bech Andersen.

- Du får det også fysisk bedre i din krop, og det påvirker igen dit humør. Og det, at du ikke hele tiden går og har ondt, gør, at du ikke bliver så bange eller nervøs.

Også din nattesøvn bliver bedre. Så er du allerede aktiv, så skal du bare fortsætte - med få forbehold.

- Hvis du er vant til at løbe, så kan du fortsætte med det, og hvis du er vant til styrketræning, så kan du fortsætte med det - dog med mindre og mindre belastning - så længe det føles o.k. Vi fraråder dog altid holdsport og kontaktsport, siger Rikke-Lise Andersson.

Er du ikke vant til at træne, så kan det være en god idé at opsøge kyndig vejledning til motionsform og øvelser.

- Du kan få lavet et træningsprogram, du kan lave derhjemme, så det ikke kræver så meget ekstra tid af dig, foreslår Hanne Bech Andersen.

Alternativt kan du også komme mere simpelt i gang:

- Du kan altid cykle en tur, gå en tur eller svømme. Det er tre gode ting, som du sagtens kan gøre, uden at der sker noget ved det, siger Rikke-Lise Andersson.

Hun tilføjer, at motion også betyder noget for barnet, som får de sansemotoriske stimuli, der er vigtige for den motoriske udvikling.

Motion betyder også, at færre børn er overvægtige ved fødslen.

Fakta: Motion med mave

- Gravide anbefales at dyrke mindst 30 minutters motion om dagen.

- Undgå overophedning og væskemangel, når du dyrker motion under graviditeten.

- Hvis du oplever generelt ubehag, smerter, veer, vandafgang eller blødning, bør du afbryde træningen og søge læge eller jordemoder.

Kilde: sundhed.dk.

/ritzau fokus/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.