Her er bakteriebomberne på flyet

Bliver du ofte syg efter at have fløjet?

Bliver du ofte syg efter at have fløjet?
Arkivfoto: Torben Hansen

DANMARK: Det er ikke sjovt at sidde ved siden af en hostende og harkende medpassager på flyet. Især ikke hvis du er bange for at få ødelagt din ferie af en forkølelse.

Og det har du god grund til at være. The Telegraph skriver nemlig, at man er 100 gange mere udsat for at få en forkølelse, når man sidder i et fly.

Særligt på klapbordet kribler det med bakterier, siger lektor Michael René fra professionshøjskolen Metropol og forfatter til hygiejnesiden pletvæk.dk.

- Alle steder, hvor man naturligt har fat med sine hænder og spiser, drikker eller har kontakt med sin mund, er der større risiko for at blive smittet, siger Michael René.

Ud over klapbordet er der typisk mange bakterier på knappen over flysædet, på armlænet, i lommerne på sædet foran, på bæltespændet og på håndtaget, hvor du justerer dit flysæde. Altså alle steder, hvor dine - og en masse andre menneskers - hænder ofte rører.

Michael René har to klare råd, som man altid bør følge, hvis man vil holde risikoen for en omgang snue nede.

For det første skal man altid vaske fingre, før man spiser. Det gælder uanset, hvor du er.

Altid håndsprit

For det andet bør man altid have en flaske håndsprit på sig. Den skal gerne indeholde glycerin eller glycerol.

- Hvis der ikke er glycerol eller glycerin i håndspritten vil dine fingre udtørre, og så kan de sprække, og du vil nemmere blive inficeret af bakterier, siger Michael René.

Har din håndsprit ikke glycerol eller glycerin, kan du bruge en håndcreme, der kan fugte dine hænder.

Foruden de mange bakterier, der bliver bragt ind i kabinen fra hænder, der har rørt ved dørhåndtag og gearstænger, er luftcirkulationen i flyet heller ikke god, skriver The Telegraph.

Særligt hvis flyet bliver forsinket, og I sidder i kabinen på landingsbanen uden, at ventilationen er tændt, er der større chance for, at du bliver smittet af noget luftbårent.

De mikroorganismer, der er til stede i kabinen, bliver nemlig derinde. Årsagen er, at man ikke skifter den forurenede luft ud.

- Transportformen for bakterier bliver fra mig til dig og dig til sidemanden, fordi man ikke udskifter den mikrobielle luft med ny og frisk luft, siger Michael René.

Desuden kan du udvikle flere bakterier i næsen, hvis den er tør. Vil du være sikker på, at du ikke bliver forkølet, mens du flyver, kan du tage en næsespray med og holde dine næsegange fugtige og fri for bakterier.

/ritzau/FOKUS

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.