Gulerødder slår mælk af banen som forbrugernes øko-favorit

Salget af økologiske varer i de danske butikker fortsætter rekordkurs. Frugt og grønt overhaler mejerivarer.

Salget af økologiske varer i de danske butikker fortsætter rekordkurs. Frugt og grønt overhaler mejerivarer.
Med opgørelsen fra 2017 har salget af økologisk frugt og grønt overhalet mælk, ost og æg som største varegrupper. - Foto: Ritzau Scanpix/Thomas Lekfeldt

Salget af økologiske varer i de danske butikker fortsætter rekordkurs. Frugt og grønt overhaler mejerivarer.

Detailsalget af økologiske varer udgjorde 11,3 milliarder kroner i 2017 mod 8,7 milliarder kroner i 2016, oplyser Danmarks Statistik.

- Det økologiske fødevaresalg udgør nu over 13 procent af det samlede fødevaresalg i Danmark. Det er ret imponerende og faktisk lidt af en verdensrekord, siger Kirsten Lund Jensen, økologichef i interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

En del af den markante stigning skyldes dog, at opgørelsen er udvidet med salg af fødevarer fra nettet - for eksempel måltidskasser. Men det uagtet har salget af økologiske varer de seneste år gang på gang overgået sig selv.

Mejeriprodukter påvirker tallet

Med opgørelsen fra 2017 har salget af økologisk frugt og grønt overhalet mejerivarer - mælk, ost, og æg - som største varegruppe.

- Mejeri-kategorien har altid været den største kategori inden for økologisk salg - især mælk har trukket salget frem, siger Kirsten Lund Jensen.

- Men nu køber forbrugerne så meget frugt og grønt, at det udgør en større andel. Det er især økologiske gulerødder, der bliver solgt rigtig mange af, siger hun.

Salget af frugt og grønt steg fra 2,5 milliarder kroner i 2016 til 3,7 milliarder kroner i 2017. Salget af mælk, ost, og æg udgjorde 3,0 milliarder kroner i 2017.

Frugt og grønt udgør 33 procent af detailsalget af økologiske varer.

Salget af økologiske varer er generelt steget år for år. Hos Landbrug & Fødevarer forventer man, at det fortsætter. Organisationen forventer, at salget i år vil vokse 10-15 procent.

- Ingen af dem, vi taler med i markedet, forventer afmatning i salget, siger Kirsten Lund Jensen.

Økologiske fødevarer skal produceres på en måde, hvor der bliver taget særlige hensyn til miljø og dyrevelfærd. I Danmark skal producenter og butikker leve op til bestemte lovkrav for at kunne sælge varer som økologiske.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.