Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Grøn grillguide til vegetariske alternativer

Der findes mange grønne alternativer til grillpølsen og bøfferne. De skal bare tilberedes en smule anderledes end kød og gerne tilsættes umamismag.

Der findes mange grønne alternativer til grillpølsen og bøfferne. De skal bare tilberedes en smule anderledes end kød og gerne tilsættes umamismag.
Kød rummer umamismag, men det kan man selv tilsætte de vegetariske alternativer i form af tomatpuré, bouillon, soja, tamari, balsamico, miso og barbecuesovs blandt mange flere ingredienser. - Foto: Ritzau Scanpix/Bent K Rasmussen

Der findes flere og flere plantebaserede alternativer til kød, og efterhånden er der også kommet grønne udgaver af bøffer og grillpølser på hylderne.

Det kræver bare et lidt andet håndelag at grille de plantebaserede alternativer, for modsat eksempelvis bøffer af oksekød, som skal have kort tid på grillen for at bevare saft og kraft, bør de grønne udgaver gennemtilberedes, så man ikke efterlades med en fersk fornemmelse.

Det fortæller kogebogsforfatter Maria Engbjerg, der udvikler plantebaserede opskrifter, som hun også deler på sin blog, Vanløse Blues.

Bag det i forvejen

- Jeg har bedst erfaring med at forbage tingene i ovnen, så de bliver mere faste i strukturen, inden de smides på grillen, siger hun og fortsætter:

- Giv det derefter noget olie eller marinade, som du også ville gøre med kød, inden du lægger det på. Fordi alternativerne ikke har samme struktur som kød, så er det ikke alt, som måske egner sig til at komme direkte på grillen. Det kan i stedet lægges i en grillbakke, et fad eller på et stykke stanniol, siger Maria Engbjerg.

Udfordringen ved at grille især plantebaserede bøffer er, at nogle af dem kan klistre på risten og falde fra hinanden, tilføjer generalsekretæren hos Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Dragsdahl.

- Overordnet set kan man tjekke ingredienslisten. Er der æg, æggepulver, kartoffel, kikærtevand, hørfrø- eller chiafrøskum, som er en slags æggehvide-erstatning, i, så er der størst sandsynlighed for, at det hænger sammen, siger han og tilføjer:

- Der findes et produkt på dåse af jordnødder, som kan skæres ud til nogle bøffer, og de er et sikkert valg. De kan sagtens grilles og falder absolut ikke fra hinanden, tipper Rune-Christoffer Dragsdahl.

Kød er blandt de råvarer, der rummer umami, som sammen med sødt, salt, bittert og surt udgør de fem grundsmage.

Selv om man griller vegetariske alternativer, kan man sagtens tilsætte umamismagen der.

- Kød smager selvfølgelig af noget, men tit handler det også om, hvad vi tilfører af smag, især når vi laver det på grillen. Der er det jo den brændte, røgede smag, man går efter, og den smag kan man også sagtens få frem i en plantebøf, siger Maria Engbjerg.

- Man kan smøre med tomatpuré, bouillon, soja, tamari, balsamico, miso og barbecuesovs eller tilføre røget paprika, tipper hun.

Generelt skal plantebaserede alternativer have lidt længere tid over gløderne end kød.

- En bøf af råt kød skal nærmest lige kysse grillen, før den er færdig. Alternativerne skal have længere tid, siger Maria Engbjerg og fortsætter:

- Alternativerne kan heller ikke tåle lige så høj varme og skal helst ligge ude i kanten. Ellers får de den megasprøde stegeskorpe, men ikke rigtig noget tilberedning i midten - det er jo det, man ønsker med kød, men ikke altid med alternativerne.

Fakta: Vejledende grilltider for plantebaserede alternativer

- Farsbaserede bøffer skal cirka have fem-seks minutter på hver side.

- Plantebøffer skal have cirka et par minutter.

- Bøfferne skal forbages i ovnen ved 200 grader og have 10 minutter på begge sider.

- Læg plantebaserede pølser af soja og tofu i kanten af grillen, indtil de er gyldne.

- Tofu bør marineres dagen før for at få den bedste smag frem. Tofu skal grilles tre-fire minutter på alle sider.

- Der er ikke forskel på, om man griller på kul-, gas- eller engangsgrill. Temperaturen er nemmere at styre på gasgrillen, mens kulgrillen giver den bedste grillsmag.

Kilde: Maria Engbjerg.

/ritzau fokus/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.