Førstehjælp til slatne stueplanter

Er bladene krøllet sammen, stænglerne skrumpet, og hænger blomsterhovederne, er det faktisk muligt at få sine slatne stueplanter til at strutte igen.

Er bladene krøllet sammen, stænglerne skrumpet, og hænger blomsterhovederne, er det faktisk muligt at få sine slatne stueplanter til at strutte igen.

- En slatten plante, som er tørret ud og simpelthen er segnet om i vindueskarmen og ser lidt nødlidende ud, ville jeg tage ud i køkkenet og fylde en køkkenbalje med afkølet, kogt vand, og dyppe potten ned i vandet, siger han og fortsætter:

- Hvis den er helt knastør, så lad den stå, til den er fugtig igen og godt gennemvædet. Lad potten dryppe af, og sæt den så tilbage til sin plads i vindueskarmen. Har man noget flydende gødning stående, så giv den også et skvis af det, så planten får lidt førstehjælp på den måde, tilføjer Jesper Carl Corfitzen.

Skal potteplanterne blive helt prangende, så er det mest optimale at putte potten i en urtepotteskjuler. Men vær opmærksom på, at der ikke altid står to til tre centimeter overskydende vand i bunden af skjuleren.

Når plantens rødder konstant står begravet i vand, får de ikke ilt nok tilført og rådner. Kun planter, der fra naturens side kan tåle at stå med rødderne i vand, kan klare mosten.

- Brug potter, hvor der er huller i bunden, så det overskydende vand kan løbe bort.

Netop vandingen er altafgørende for at få stueplanter, der strutter af sundhed.

- I sommerhalvåret skal man vande sine planter en gang om ugen og helst sørge for at give den lidt gødning i vækstperioden, siger han og fortsætter:

- Når vi så når hen i oktober, så kan man godt drosle lidt ned for vandet og føre tilsyn og se, om planten er tørret godt op, inden man igen begynder at give den vand - men hold det til den sparsomme side. Det er tommelfingerreglen, siger han.

Man skal være opmærksom i vinterhalvåret

Udfordringen med vinterhalvåret er vores varme stue, der vil fortælle planten, at den skal vokse, til trods for at dagene er korte og mørke. Derfor oplever vi ofte ranglede blege skud om vinteren, hvis vi ikke forsøger, at holde planten lidt i ro ved at sænke vanding og drosle ned for gødning.

Et tip til den uerfarne er at lade sine planter stå i en lav underskål, så man kan se, hvordan vandet løber gennem jorden. Altså, får man overvandet eller givet for lidt?

Har du haft dine planter i flere år, så det nok på tide, at få kigget på jorden. Omplant dine potteplanter hvert andet til tredje år med ny pottemuld gerne tilsat lecakugler, der sikrer luft og vandgennemtrængelighed.

Er der tale om sukkulenter og kaktus, så anvend en jordblanding i forholdet 1:1 bestående af pottemuld og sand eller groft grus. Brug gerne en pottemuld af lidt grov karakter.

 

Fakta: Styr på stueplanterne

- Er der visne blade, så fjern dem. Det ser altid straks bedre ud.

- Det er meget vigtigt, at den flydende gødning, som blandt andet kan købes i større supermarkeder, også indeholder mikronæringsstoffer. Det fremgår af etiketten.

- Flyt planterne væk fra direkte sollys.

- Er rødderne døde, kan planten ikke reddes. Har du en altan eller terrasse, kan du sagtens i de varmeste sommermåneder eller perioder sende dine planter på ferie udenfor. Blot sørg for en langsom tilvænning, så de ikke bliver brændt af det kraftige lys.

Kilde: Jesper Carl Corfitzen.

 

/ritzau/FOKUS

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.