Disse tre ting er kalkfjernerens ABC

Ikke vild med at plaske køkkenet til i syre og skrappe rengøringsmidler? Så skal du være hyppig med de milde alternativer.

Ikke vild med at plaske køkkenet til i syre og skrappe rengøringsmidler? Så skal du være hyppig med de milde alternativer.
Hvad finder man, hvis man letter på låget hjemme hos dig? Scanpix/Benita Marcussen

RENGØRING: Det er nok de færreste, der kan fremvise helt kalkfrie toiletkummer.

Men hvor svært er det egentlig at få bugt med de kalkaflejringer, der skæmmer vask, kumme og bruseområde?

Ret nemt, hvis man husker én ting, lyder det fra Louise Grønhøj, indehaver af basicclean.dk, nemlig et syreholdigt rengøringsmiddel.

Hun oplever alt for ofte, at folk tror, at brun sæbe eller universalrengøringsmiddel kan bruges, men pH-værdien skal være i bund, hvis kalkfjerningen skal være i top.

- Nogle er næsten bange for at bruge en mikrofiberklud, mens andre eksperimenterer som en lille kemiker med svovlsyre, hvor jeg tænker "er i gået fra forstanden?", siger Louise Grønhøj.

Helt kort kan man i den milde ende bruge lagereddike, mere effektivt en kalkrens og i den helt skrappe ende eddikesyre. Fælles for de tre ting er, at man ikke skal blande dem med noget - blot hælde dem på en våd overflade og skylle efter med vand - grundigt.

I blød og skrub

På husholderen.dk råder indehaver Ann-Alicia Ilskov til, at man altid forsøger sig med den mildeste løsning først:

- Skyl området over og hæld eddike på de områder hvor, der er kalk. I kroge og hjørner lægger jeg toiletpapir eller vat og hælder så eddike på der, så det holder sig vådt og kan virke der i et stykke tid, forklarer hun.

Alt afhængig af, hvor meget kalk, der skal fjernes kan lagereddiken virke i et par timer. På vandhaner kan man skrue mundstykket af og lægge i en kop eddike, og toiletcisterner kan tømmes for vand enten ved at hælde en spand vand oven i og presse vandstanden ned eller med en kop.

Kalkfjerningsfakta
- Undgå at kalk hober sig op ved at tørre brusenichen og håndvasken af efter brug. Tøm elkedlen for ubrugt vand.
- Start altid med det milde alternativ lagereddike, som virker fint på mindre genstridige kalkaflejringer.
- Må du ty til kalkrens eller eddikesyre, så bland det ikke med andet og hæld det på en våd overflade, så fuger og fæstninger ikke tager skade.
- Rens ordentligt efter, hvis du har brugt eddikesyre eller kalkrens. Skyl flere gange og tør efter.
Kilde: Ann-Alicia Ilskov, husmoderen.dk

- Og så skal man altså gå til værks med en børste eller svamp bagefter, det forsvinder ikke bare. Skrub løs, og skyl så af, og kun hvis det ikke fjerner det hele, går jeg videre til eddikesyre, siger Ann-Alicia Ilskov.

Hvis man når til de skrappere midler, er det vigtigt, at man forstår, hvad man har med at gøre.

- Man skal aldrig blande ting sammen selv. Folk tager fejl og doserer forkert, og blander man eksempelvis klor, der bleger, med eddikesyre, der afkalker, så udvikler det livsfarlige dampe, forklarer Louise Grønhøj.

Men er man nødt til at bruge kalkrens eller eddikesyre - hvilket begge rengøringseksperter påpeger ikke er nødvendigt, hvis du gør rent jævnligt - så skal der skrubbes af og skylles efter gentagne gange, så der ikke havner syrerester i teen fra elkedlen eller børnefødder i badet ender med syreskader.

/ritzau/FOKUS

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.