Det skal du vide om naturens svampe

Det er populært at gå på svampejagt, men ikke alle svampe egner sig til at blive plukket, og nogle af dem, der ser mest fredelige ud, kan være dødsens farlige.

Det er populært at gå på svampejagt, men ikke alle svampe egner sig til at blive plukket, og nogle af dem, der ser mest fredelige ud, kan være dødsens farlige.
Arkivfoto: Bente Poder

Du kender kantarellerne, rørhattene og ager-champignonerne, men der findes et hav af andre svampe, som også egner sig fint i madlavningen. Og så er der dem, som du aldrig så meget som må overveje at bruge i køkkenet!

Gode råd om haven i oktober - læs her, hvad du skal kaste dig over

Hvordan sikrere du dig, at svampen ikke er giftig?

Vil du kaste dig ud i svampejagt i skoven, så er det ifølge svampeeksperterne ikke nok at kigge på svampens udseende. Nogle af de mest farlige svampe kan til forveksling ligne de mest brugte i køkkenet, og end ikke smagen kan fortælle dig, om en svamp er giftig.

Den snehvide fluesvamp smager som en almindelig svamp, så man kan ikke vurdere, om den er giftig ud fra smagen, siger seniorrådgiver Kristin Opdal Seljetun fra det norske site Giftinformasjonen og forklarer, at man først seks til 24 timer efter at have spist svampen kan få kraftig diarré, opkast og mavesmerter.

Hvorfor er nogle svampe giftige? Få svaret på ISABELLAS

Hvilke svampe skal du gå efter?

Svaret er klart ifølge Jens H. Petersen, der er forsker og ekspert på området, og som har undervist i svampe ved Aarhus Universitet. Hvis ikke du kender svampen og føler dig helt sikker på bestemmelsen, skal du undgå den. Derudover giver han følgende råd inden du kaster dig ud i svampejagt og - spisning:

Brug kun unge, friske frugtlegemer.

Spis kun rå svampe, når der under arten udtrykkeligt står, at den må spises rå - en del arter er ufordøjelige eller smågiftige uden gennemvarmning.

Start altid forsigtigt ud med nye spisearter - du kunne jo være allergisk.

Se Mad & Boligs guide til spiselige svampe her!

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.