Begynderguiden: Pluk dine egne østers

Det er ganske gratis at plukke østers i de danske have. Læs her, hvad du skal vide for at komme godt i gang.

Det er ganske gratis at plukke østers i de danske have. Læs her, hvad du skal vide for at komme godt i gang.
Foto: Scanpix/Henning Bagger

Østers og muslinger er delikate, men ofte kostbare at sætte på middagsbordet.

Det koster til gengæld ikke en rød reje, hvis du plukker dem selv. Det er ganske ligetil, hvis bare man ved, hvor og hvornår.

- Det er en fantastisk tur, når man går ud og samler naturens ressourcer på havets bund, fortæller projektkonsulent hos Nationalpark Vadehavet John Frikke.

Der er dog en række forbehold, man skal tage, før man slubrer havets delikatesser i sig, tilføjer han.

- Det er altid under eget ansvar, at man går ud og plukker, og man skal ikke gøre det i måneder, hvor det er varmt, og hvor der er risiko for algevækst, siger John Frikke og uddyber:

- Man skal fortrinsvis gøre det i de kolde måneder - fra oktober frem til marts er det udmærket. Selv om vi lige nu oplever nogle temperaturer, der er høje for årstiden, så er havtemperaturen på vej ned, og risikoen for algevækst er derfor lille.

Østers fra Asien

Når man plukker østers selv, vil det oftest være den invasive stillehavsøsters, man får fingre i, fortæller Lene Friis Møller, som er forsker ved Dansk Skaldyrcenter under DTU Aqua. Stillehavsøsters kommer oprindeligt fra Japan og Sydøstasien.

- Den har bredt sig enormt meget de senere år, så det er kun godt, hvis vi begynder at bruge den til noget. Men det er vigtigt, at man først tager sig sine forholdsregler, siger forsker Lene Friis Møller.

Hun råder til først og fremmest at gå ind på Fødevarestyrelsens hjemmeside, inden man går ud. Her kan man se, om der er taget vandprøver i området, og om der er fundet E. coli eller giftige alger.

- Man kan se, hvilke områder der bliver taget prøver i, og så har man også lidt en indikation på, hvor man kan gå hen og plukke, siger hun.

Er man helt grøn i forhold til at plukke skaldyr, kan man få meget ud af at starte med en arrangeret tur, hvor man også får baggrundsinformation.

Når man har mod på selv at kaste sig ud i det, og har fundet et område uden forurening fra hverken spildevandsanlæg, alger eller E. coli, er det med at vide, hvor man skal plukke.

- Blåmuslinger og de store forekomster af østers ligger ofte på kanten af bankerne og på kanten af dybene - altså de tidevandsrender, der bringer tidevandet ind og ud af Vadehavet, siger John Frikke.

Det kræver, at man bevæger sig et godt stykke ud på havbunden, og derfor er det vigtigt, at man har styr på tidevandet, før man trækker i gummistøvler eller waders.

- Man skal orienterede sig i tidevandstabellen, og så skal man gå ud, når vandstanden er faldende. Og så skal man gå ind i god tid, før vandet begynder at stige, siger John Frikke.

Tidevandstabellen viser, hvornår der er højvande og lavvande i lokalområdet på den enkelte dag og kan findes på dmi.dk.

Når man håndplukker de skarpe østers, er det en fordel at have handsker på.

- Man går efter østers, der er lukkede ved lavvande. Det viser, at dyret er levende, siger John Frikke fra Nationalpark Vadehavet og fortsætter:

- Nogle steder ligger østers i rev, hvor de er vokset sammen i klumper. Der kan man tage en lille hammer med, så man kan slå dem fra hinanden, så man ikke står med én klump på 20 kilo.

Fakta: Vigtigt, når du vil plukke selv

- Er du begynder, kan det være en god idé at starte med en guidet tur - ligesom man tager på svampetur med en guide.

- Tjek Fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor algeforurening overvåges.

- Tjek tidevandstabellen for lokalområdet, hvis du skal langt ud for at samle, så du ikke risikerer at blive fanget af højvande. Gå altid ud på faldende vand.

- For at være helt sikker på at undgå E. coli kan muslinger og østers tilberedes, før de spises.

Kilder: John Frikke, Lene Friis Møller, Fødevarestyrelsen.

/ritzau/FOKUS

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.