Begynderguide: Fem grønne og nemme indslag i stuen

a kind of succulents decorated in pot

Har du ikke grønne fingre, men leder efter noget natur til boligen, så får du her fem bud på nemme begynderblomster og -planter af haveekspert Jesper Carl Corfitzen fra Boligejernes Videncenter, Bolius.

Fælles for planterne er, at de bør tørre godt op, inden de vandes med cirka en til to deciliter vand en gang om ugen, men skulle man glemme det, strutter de stadig.

- I sommerhalvåret vandes de ved at sætte potten ned i en spand vand tilsat flydende gødning. Om vinteren kan de nøjes med en til to deciliter.

1) Kaktus

Den stikkende sag er super nem og fås i alle afskygninger, former og udtryk.

- Fordelen ved dem i vintermånederne er, at de nærmest skal bringes i dvaletilstand. De skal have lov til at bruge af den madpakke, de har fået med over sommeren, forklarer haveeksperten.

Over efteråret skal man drosle ned for vandingen, og i midten af november skal man lade den være, indtil slutningen af januar hvor der skal vandes langsomt op igen.

Når foråret pibler frem, skal kaktusser behandles som alle andre planter med ugentlige vandinger - gerne med flydende gødning i, råder Jesper Carl Corfitzen.

- Husk, at det er planter, der stadig gerne vil stå lyst og så tæt på et vindue som muligt. Står kaktusser for mørkt vil de miste deres torne, da det ud over at kunne opfange dug i luften skygger for den kraftige sol, siger han og tilføjer:

- Man kan sagtens lave rotationsskifte og have dem stående på sofabordet i en uge til halvanden. Det kan de sagtens klare.

2) Svigermors skarpe tunge

Trods det skarpe navn er den langbladede plante mild og passer næsten sig selv.

- Den største trussel mod den er, hvis man er lidt for ødslet med vandingen og drukner den. Så længe den får lidt lys, skal den nok klare sig, lyder det fra Jesper Carl Corfitzen.

- Alt efter hvor stor den er, skal den have lidt vand en gang om ugen. En deciliter er rigeligt. Går der 14 dage, sker der heller ikke noget med det.

3) Pengetræ/paradistræ

Pengetræet er også en god begynderplante. Den har evnen til at suge vand i sig og opbevare det i reserver.

Pas på med for meget vand til paradistræet

- Giv den sparsom vanding hver 14. dag eller et lille skvis en gang om ugen, siger Jesper Carl Corfitzen og tilføjer:

- Er man på ferie eller glemmer at vande, sker der ikke det store - de skal nok klare sig igennem og overleve.

4) Orkidé

Orkidéer fås i adskillige farver og prislejer, men en smuk starter er phalaenopsis, tipper Jesper Carl Corfitzen.

- Blandt orkidéer er vi ovre i den nemme ende af skalaen. Hvis man har lyst til at kaste sig over orkidéer, er det der, man starter. Det kan tåle noget udtørring uden at gå til.

Skulle bladene alligevel blive gummiagtige og slatne, kan man stadig redde orkidéen.

Kog noget vand, lad det køle af, dyp orkidéen i vandet, og lad den suge i ti minutters tid.

5) Fingerfilodendron

Den populære fingerfilodendron figurerer på både de sociale medier og på plakatmotiver, og den karakteristiske bredbladede plante er en retro plante, der har fået et comeback.

- Den har noget fylde, karakter og er ikke svær at have med at gøre. I virkeligheden er det, der er svært ved den, faktisk, hvis du kommer til at overvande den, siger Jesper Carl Corfitzen og fortsætter:

- Den kan tåle at stå i stuen, den behøver ikke synderligt meget lys, men man skal afsætte noget plads til den, for den slanger sig.

/ritzau/FOKUS

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.