Bankernes nye gebyrer: Sådan kommer du uden om dem

I fremtiden skal det ikke længere være så billigt at have en almindelig lønkonto og netbank i nogle af landets største banker.

I fremtiden skal det ikke længere være så billigt at have en almindelig lønkonto og netbank i nogle af landets største banker.
Arkivfoto: Colourbox

DANMARK: En opgørelse, som Mybanker har foretaget for DR Nyheder, viser nemlig, at fire ud af ti danske banker har indført gebyrer på brug af eksempelvis netbank, som før har været gratis.

Som forbruger er der dog muligheder for at komme uden om bankernes kedelige gebyrer. Det fortæller John Norden, der er partner i Mybanker.

Der er nemlig fortsat banker, som ikke er hoppet med på gebyrbølgen, og de kan være en løsning for bankkunderne.

- Der er altid nogle banker, der går først. Det er ikke alle banker, der sætter disse gebyrer på, og det vil sige, at der i fremtiden også vil være banker, som er rimelig gebyrfrie, siger John Norden og fortsætter:

- Jeg forudser, at nogle banker ser det som en fordel ikke at have nogle gebyrer. Det er deres måde at få nye kunder på.

Det er primært de mindre banker, man som kunde kan kigge mod, fortæller John Norden.

Nogle af de ydelser, som visse banker enten allerede har eller ønsker at sætte gebyr på, er ting som at få et visakort, gebyr på indbetaling af et indbetalingskort og det at have netbankadgang.

Kunderne har stor magt

Men her fortæller John Norden, at du fortsat kan finde andre banker, der tilbyder de samme ydelser gratis. Så der er alternativer.

- Coop Bank og Bank Norwegian har eksempelvis gratis visadankort. Det er farligt, når der er et gratis alternativ, for så er det nemt for kunderne bare at skifte over og slippe for gebyret, siger han.

Og de store banker skal passe på i fremtiden, mener John Norden. Kunderne har nemlig ret stor magt i forhold til, om bankerne bør sætte et gebyr.

- Sagen er den, at der findes andre banker, der har de forskellige løsninger som eksempelvis gratis netbank. Det er nemt at skifte bank, hvis man ikke vil betale for det, og så opstår der en konkurrencesituation, siger han.

Det er muligt at slippe for nogle gebyrer i visse banker, hvis du samler både hus- og billån samt konti i en bank.

Det kan være en mulig løsning, fortæller John Norden, men han køber ikke bankernes undskyldning med, at der er forskel på, hvor dyr hver enkelt kunde er.

- En almindelig kunde koster sådan set det samme som en god kunde at have stående registreret i deres system, fortæller han.

Hos Forbrugerrådet Tænk har man også kun hovedrysten til overs for bankernes nye gebyrer - netop fordi de rammer de svageste bankkunder.

Til DR Nyheder siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen, at bankerne inddeler kunderne i et a- og b-hold, hvor de nye gebyrer primært gør det dyrere for kunder med en svagere økonomi.

Fakta: Sådan ser de fremtidige gebyrer i Jyske Bank ud:

Fra 1. juni 2017 indfører Jyske Bank en række nye gebyrer for sine kunder.

- Det kommer til at koste 100 kroner om året at have netbank-adgang.

- Det kommer til at koste to kroner per indbetalingskort, man betaler elektronisk via netbank.

- Det kommer til at koste et gebyr på 200 kroner at få et visakort.

Flere andre af landets store banker arbejder med lignende gebyrer.

Kilde: Mybanker og DR Nyheder.

/ritzau/FOKUS

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.