Vælg lækre alternativer til ris

Spiser du masser af ris, så overvej at supplere med nogle af de lækre og mere klimavenlige alternativer.

Spiser du masser af ris, så overvej at supplere med nogle af de lækre og mere klimavenlige alternativer.
Foto: Colourbox

Ris lander på millioner af middagsborde som tilbehør til alt fra asiatiske retter til en klassisk gang boller i karry.

Bagsiden af medaljen er dog, at der er en stor klimabelastning forbundet med produktionen af ris.

Her får du nogle lækre alternativer, som du kan supplere madlavningen med.

Ifølge klinisk diætist Vibeke Mousten kan man begynde med at vende blikket indad - altså inden for de danske grænser.

- Vi har kartofler, som er en genial spise, lige foran hoveddøren. Vi har en masse korn, så man kan lave kogt rug, kogt byg, spelt. Det behøver ikke være quinoa. I Norden har vi korn, som kan fungere rigtig godt som tilbehør og har samme konsistens, siger Vibeke Mousten.

Kartoflen er klimavenlig

Klimaduksen på middagsbordet er den klassiske danske kartoffel. Den samlede udledning af drivhusgasser fra produktionen af et kilo kartofler er bare 0,2 kilo.

Kigger man på ris - fra produktion samt alle led indtil varen kan købes i supermarkedet - så er CO2-udledningen højere end for de øvrige typer af tilbehør som eksempelvis pasta, kartofler og hvedeprodukter.

Det fremgår af tal udarbejdet af Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

Men udledningen af CO2 er faktisk ikke det eneste problem. Ris dyrkes primært i oversvømmede systemer, hvor der dannes store mængder af drivhusgasserne metan og lattergas, som er værre i et klimaperspektiv end CO2.

Metan bidrager 21 gange mere til drivhuseffekten end kuldioxid, mens lattergas bidrager 310 gange mere end kuldioxid, fremgår det af "Drivhusgasser" fra Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet.

Michael Minter, som er sekretariatsleder hos den grønne tænketank Concito, foreslår at kigge efter klassisk nordisk tilbehør og de hvedebaserede produkter.

- Hvis vi bredt taler tilbehør til en middag, så er de oplagte kartofler og pasta. Det er nogle af de mest klimaeffektive tilbehørstyper, du kan bruge, siger Michael Minter og fortsætter:

- Hvis det skal være noget, der minder om ris, så skal man over i korn. Dem kan man koge ligesom ris og bruge som alternativ i salater og gryderetter. Om det så er baseret på hvede eller andre lokale råvarer.

Bulgur er eksempelvis lavet på hvede og kan derfor også være et fint alternativ.

Fakta: Så mange kilo drivhusgasser udleder et kilo

- Kartofler: 0,2 kilo.

- Rugmel: 1 kilo.

- Pasta: 1,2 kilo.

- Hvedemel: 1,2 kilo.

- Ris (import): 3,3 kilo.

Kilde: "Tabel over fødevarers klimaaftryk" udarbejdet af Institut for Agroøkologi.

/ritzau fokus/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.