Snevejr kan udløse kompensation til strandede passagerer

Forbrugerrådet Tænk opfordrer alle, der er forsinket på flyrejsen af snevejret, til at søge kompensation.

Forbrugerrådet Tænk opfordrer alle, der er forsinket på flyrejsen af snevejret, til at søge kompensation.
Aalborg lufthavn, Malaga fly, afgang udsat til senere. Foto: Arkivfoto

En lang række flypassagerer har søndag og mandag oplevet, at deres rejseplaner ikke holdt stik.

Kraftigt snevejr over Europa har medført forsinkelser og aflysninger i stort tal. Det kan betyde, at de berørte passagerer er berettiget til kompensation i henhold til EU-reglerne på området.

Det forklarer Vibeke Myrtue Jensen, der er politisk rådgiver for miljø og luftfart hos Forbrugerrådet Tænk.

- Snefald fritager ikke automatisk flyselskaberne for kompensation i tilfælde af aflysninger.

- Det afhænger af, om snefaldet bliver vurderet som en usædvanlig omstændighed.

- Det mener vi som udgangspunkt ikke, at det er. Det er jo ikke første gang, at der falder sne, og derfor bør man kunne planlægge sig ud af det og have ekstra ressourcer til rådighed, siger hun.

Der kan stadig være mulighed for kompensation

Der er dog undtagelser. I flere lufthavne - blandt andet Stansted og Luton nær London - var man så plaget af sne, at landingsbanerne i en periode måtte lukkes, mens de blev ryddet.

Det vil i givet fald være at betragte som force majeure, forklarer Vibeke Myrtue Jensen.

Det er som udgangspunkt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, der for rejser til og fra Danmark vurderer, om der er tale om særlige omstændigheder.

- Man skal først henvende sig til sit flyselskab med sit krav, og får man afslag der, skal man klage til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

- Flyselskaberne har en økonomisk interesse i at give afslag, og det er også ret nemt for dem at gøre det i første omgang.

- Men hvis man mener, at man har en god sag, skal man ikke lade sig bremse af det, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Skulle man være uenig i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens afgørelse, er det muligt at føre sagen videre hos domstolene.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.