Sådan redder du mobilen efter en vandtur

Det gælder om at tørre telefonen hurtigst muligt, fordi vandet skaber kortslutninger, som kan give defekter eller ødelægge mobilen fuldstændig.

Det gælder om at tørre telefonen hurtigst muligt, fordi vandet skaber kortslutninger, som kan give defekter eller ødelægge mobilen fuldstændig.
Du kan bruge de små tørremiddelposer eller ris til at trække fugt ud af en våd mobiltelefon. Foto: Scanpix/Nils Meilvang

Regn, sne eller en tur i toilettet er hård kost for telefonen. Vand kan nemlig både give fugtskader og få telefonen til at kortslutte. Og ofte dækker garantien ikke selvforskyldte vandskader.

Men hvis skaden er sket, og forsikringen ikke dækker, er der ting, du selv kan gøre for at redde telefonen fra druknedøden.

Nummer et er at slukke den, siger Andrés Faiña, adjunkt ved Institut for Datalogi på IT Universitetet i København.

- Vandet kan trænge ind i elektronikken og skabe kortslutninger, fordi vandet leder strømmen. Så sluk telefonen, og undgå at trykke på andre knapper, siger han.

Vent på telefonen er fuldstændig tørw

Som det næste skal du tørre telefonen og skille den så meget ad som muligt.

- Så dup med køkkenrulle, og tag coveret af. Og tag batteriet og simkortet ud, hvis det er muligt, siger Andrés Faiña.

Herefter skal den tørre helt igennem. Hvor længe kommer an på mængden af vand, og hvor effektiv din tørremetode er. Men to-tre dage er en god tommelfingerregel.

- Det vigtigste er, at den er fuldstændig tør, når du tænder den igen. Så jo længere tørretid, jo bedre, siger Andrés Faiña.

Til at hjælpe processen på vej kan du bruge en såkaldt "desiccant bag", en tørremiddelpose, som trækker fugt til sig. Det er de små, hvide poser på størrelse med et tebrev, som ofte ligger i tøj- og skoæsker. Poserne kan også købes i specialforretninger.

- Så putter man mobiltelefonen og tørremiddelposen ned i en plastikpose, som man lukker helt tæt, siger Andrés Faiña.

Her vil tørremiddelposen trække fugten til sig og ud af mobilen. Men det skal foregå i en lufttæt pose, for ellers trækker tørremidlet i stedet fugt fra rummet.

Et alternativ er at bruge rå ris, som også trækker fugt til sig, siger Mikkel William Nielsen, der er projektleder ved Test og Analyse i Forbrugerrådet Tænk. Han bakkes op af Andrés Faiña fra IT Universitetet.

- Så skal man putte noget køkkenrulle omkring telefonen, før man putter den ned i en pose med ukogte ris, som man lukker lufttæt, siger Andrés Faiña.

Men risene har de ulemper, at de hverken er lige så rene eller effektive som tørremidlet, og at de kan drysse ind i telefonen, siger han.

En anden udbredt metode er at lægge telefonen på radiatoren, men den anbefaler Andrés Faiña ikke.

- Det kan give problemer med limen, som holder delene sammen. Og hvis radiatoren er for varm, risikerer du at skade nogle elektroniske komponenter, siger han.

/ritzau fokus/

Mobiltelefoner og vand
Forbrugerrådet Tænk har udsat en række nye telefoner for vandbad og simuleret regn.
- Mange nyere telefoner kunne tåle en pæn portion vand og virke efterfølgende. Men er de slidte, går det ud over vandafvisningen.
- En del fabrikanter skriver desuden med småt, at garantien ikke dækker klorvand, saltvand eller en slidt telefon. Så selv om den er vandtæt fra ny, er det ikke sikkert, den er på sigt.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.