Nu kan man vælge allergimærket makeup

Allergimærket Den Blå Krans vender for første gang tommelfingeren op for to makeup-produkter, hvilket giver forbrugerne nye valgmuligheder, mener Tænk.

Allergimærket Den Blå Krans vender for første gang tommelfingeren op for to makeup-produkter, hvilket giver forbrugerne nye valgmuligheder, mener Tænk.
Man kan udvikle hudallergi af en lang række kemiske stoffer, som kan findes i dine daglige plejeprodukter. Har du først udviklet hudallergi, er det en partner for livet. Free/Coloubox

København. To slags makeup-produkter med allergimærket Den Blå Krans er på trapperne. Og det er første gang, at Den Blå Krans bliver sat på makeup, hvilket glæder Forbrugerrådet Tænk.

- Det, der kan være udfordringen ved makeup, er, at der kan være nogle urenheder i nogle af farvestofferne - det kan være nikkel, krom og kobolt, siger Christel Søgaard Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, og fortsætter:

- Derfor er det rigtig fint, at forbrugerne får mulighed for at kunne vælge produkter, hvor der er gjort en særlig indsats for at holde mængden af uønskede allergener nede, siger hun.

Det er hos Astma-Allergi Danmark, der driver Den Blå Krans-mærket, at man de seneste to år har udviklet de kriterier, som makeup-producenterne skal leve op til for at kunne bruge mærket Den Blå Krans.

- På makeup skal man deklarere de stoffer, man bruger, men der kan være forurening i nogle af stofferne, så det har vi brugt tid på også at finde ud af for at kunne lave kriterierne, siger Rikke Bille, der er chef for Den Blå Krans, og fortsætter:

- Vi har nogle krav om, at alle indholdsstoffer - også de specifikke farvestoffer - skal være deklareret på produktet, siger hun.

Makeup har været en produktkategori, som historisk ikke har kunnet opfylde krav til miljømærkning og allergimærkning. Men det er ved at ændre sig, da der er begyndt at dukke produkter op, som giver den nye valgmulighed, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Makeup er hårdt for huden

Særligt med makeup giver det god mening at skære ned på produkter, som kan være allergifremkaldende, da det ofte er en produkttype, der sidder længe på huden og ofte sidder på tynd hud, hvilket ifølge Rikke Bille fra Den Blå Krans netop er to ting, som kan spille ind i forhold til udvikling af hudallergi.

Hun råder derfor forbrugerne til at rense huden for makeup, så snart man kan, og veksle mellem forskellige mærker og produkter.

- Et godt råd er at variere produkterne, så man ikke udsættes for de samme indholdsstoffer uge efter uge, siger Rikke Bille.

Hos Forbrugerrådet Tænk Kemi lyder den generelle anbefaling fra Christel Søgaard Kirkeby, at man skal gå efter et svanemærket produkt koblet med et allergimærke - som eksempelvis Den Blå Krans - for på den måde kan man med rimelig sikkerhed både undgå hormonforstyrrende stoffer og allergifremkaldende stoffer.

De første makeup-produkter med Den Blå Krans-mærket er to slags BB ansigtssolcremer fra Matas’ stribede sortiment og tre slags mascaraer fra det danske firma Løwén Copenhagen. De kommer i handlen fra i næste uge.

Fakta: Det her spiller ind på udvikling af hudallergi

- Dine gener.

- Hvor lang tid stofferne er i kontakt med huden. Og i hvor store mængder.

- Hvor på kroppen bruges produktet? Tynd hud i ansigtet og huden under armene er mere udsatte områder.

- Derfor er afvaskning af makeup om aftenen vigtigt, så man har det kortest muligt tid på huden.

Kilder: Rikke Bille, Christel Søgaard Kirkeby.

/ritzau fokus/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.