Juleshopping: Det skal du vide om bytteret

Det kan være svært at navigere i købeloven og butikkernes bytteregler. Så her kommer det, du som minimum bør vide, om returret, byttemærker og fortrydelsesret.

Det kan være svært at navigere i købeloven og butikkernes bytteregler. Så her kommer det, du som minimum bør vide, om returret, byttemærker og fortrydelsesret.
Butikken bestemmer selv, om - og hvor længe - du kan bytte en julegave, så undersøg det inden, du køber gaven til tante Oda. Free/Colourbox

DANMARK: Det kan være godt med en byttegaranti, hvis julegaverne ikke passer i størrelsen, eller modtageren allerede har fået to par skindhandsker i forvejen.

Men som gavegiver gælder det om at tage sine forholdsregler på forhånd, for byttereglerne kan være vidt forskellige fra butik til butik.

For det første skal du vide, at du ikke lovmæssigt har krav på, at en gave kan byttes.

- Som udgangspunkt er der ikke nogen fortrydelsesret, når man handler i fysiske butikker, siger Jan Trzaskowski, professor i forbrugerret ved Copenhagen Business School.

- Derfor er det en god idé at spørge i butikken, om man kan få pengene tilbage eller få et tilgodebevis. For i og med, at man ikke har krav på at fortryde, kan den erhvervsdrivende for eksempel vælge, at man ikke kan få pengene tilbage, men at man kan bytte til en anden vare, siger han.

Paula Brammann, jurist hos Forbrugerrådet Tænk, gør også opmærksom på, at der også er forskel på at handle på nettet og i en fysisk butik.

- Køber man julegaver over fjernsalg, for eksempel over nettet, har man ifølge lovgivningen 14 dages fortrydelsesret. Men de 14 dages fortrydelsesret gælder ikke automatisk, når du køber i en fysisk butik, hvilket mange ikke er opmærksomme på, siger hun.

Bytte- og returret er to forskellige ting

Så undersøg butikkens byttemuligheder og -betingelser, før du køber gaven.

Du skal også vide, at der er forskel på bytteret og returret, siger Paula Brammann.

- Med en bytteret har man krav på at få byttet varen til noget andet, men ikke nødvendigvis at få sine penge retur. Hvorimod en returret indebærer, at man får sine penge retur. Så det er to forskellige ting, som folk ofte går galt i byen med, siger hun.

Og fordi bytteretten er noget, butikken selv vælger at give dig, er det også dem, der bestemmer hvor længe. Så orientér dig om, hvor længe gaven kan byttes, og spørg i butikken, om de kan fremdatere byttemærket til efter jul, siger Paula Brammann.

- For du kan ikke forlange, at du har en bytteret på eksempelvis en måned. Butikken skal selvfølgelig oplyse tydeligt om det, men det er også din opgave, at orientere dig om det inden, siger hun.

Hvis butikken så har en bytteret, kan det være en god idé med skriftlig dokumentation, siger hun. Det kan enten stå på kvitteringen eller være et byttemærke med dato.

I det hele taget er det altid en god idé at gemme kvitteringen, siger Jan Trzaskowski. Både så du kan dokumentere en bytte- eller returret, men også hvis der er en fejl på varen, du vil reklamere over.

- For ellers er det op til forbrugeren at bevise, at varen er købt i den pågældende butik på et bestemt tidspunkt for eksempel ved dankortudtog eller vidneforklaringer, siger Jan Trzaskowski.

/ritzau fokus/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.