Giv dine børn en sikker skiferie

Foruden sikkerhedsudstyr har børn brug for undervisning og viden om god adfærd på bjerget, når de står på ski.

Foruden sikkerhedsudstyr har børn brug for undervisning og viden om god adfærd på bjerget, når de står på ski.
Foto: Free/Michael Barrett Boesen/Colourbox

Skiferiesæsonen er i gang, og mange familier tager de kommende måneder nord- eller sydpå for at få nogle gode vinteroplevelser.

Men en god skiferie kan få en brat ende, hvis ens barn kommer til skade på ski eller snowboard. Heldigvis er der en række forholdsregler, man kan tage for at mindske risikoen for ulykker og skader.

Kend reglerne på bjerget

Kenneth Bøggild er administrerende direktør i Danmarks Skiforbund og peger på tre væsentlige ting, der gør skiløb mere sikkert for dit barn.

Nemlig undervisning, sikkerhedsudstyr og kendskab til færdselsreglerne på bjerget.

- Det er vigtigt, at børn får mulighed for at dygtiggøre sig på en skiskole. Det er fint at sende dem afsted i tre til fire dage, da det bringer sikkerheden op, når de får teknikken lært, og samtidig får de mere ud af deres skiløb, siger Kenneth Bøggild.

Han ser ofte, at forældre de første par sæsoner selv prøver at lære børnene at stå på ski, og så måske sender dem på skiskole et par gange. Men det er ikke helt nok. De skal gerne afsted på skole mange gange.

- For lidt undervisning er skidt, fordi de udvikler en hjemmelavet skiteknik, som ikke udløser deres fulde potentiale og dermed heller ikke øger sikkerheden, siger Kenneth Bøggild.

Man kan nemlig se en direkte sammenhæng mellem skiskader og en skiløbers manglende kompetencer og ringe kendskab til god adfærd på bjerget.

Derfor peger Kenneth Bøggild også på vigtigheden af at kende til færdselsreglerne på skibakken.

Det samme gør generalsekretær i Børneulykkesfonden Henriette Madsen.

- Opmærksom og fornuftig adfærd på pisten kan forhindre mange skiulykker. Og børnene ved allerede, hvordan man opfører sig på vejene i trafikken, så et godt råd er at forklare dem om færdselsreglerne på pisten, siger Henriette Madsen.

Og man skal huske at tale om reglerne på hver skiferie, for de unge skiløbere kan næppe huske reglerne fra året før.

Endelig skal der være styr på sikkerhedsudstyret.

- Der er et minimum af sikkerhedsudstyr, der skal være på plads, og det er hjelm og rygskjold. Børn har bare ikke altid hovedet med sig, og de støder sammen med andre og kører ind i ting. Så selvfølgelig skal de have hjelm på, og så er et rygskjold også en god investering, siger Kenneth Bøggild fra Danmarks Skiforbund.

Fakta: De vigtigste færdselsregler på bjerget

- Vis hensyn til andre, og udsæt dem ikke for fare.

- Fart og adfærd skal tilpasses ens kompetenceniveau.

- Når man overhaler, skal den langsommere skiløber have plads til sine sving. Kør ikke for tæt på.

- Inden man starter, skal man orientere sig både op- og nedad bjerget.

- Ved standsning skal man placere sig i udkanten af pisten.

- Skal man gå op- eller ned ad pisten, så gør det i kanten.

- Følg altid skiltning og vejledning på bjerget.

- Ved ulykker er man forpligtet til at yde hjælp.

Kilde: Danmarks Skiforbund.

/ritzau fokus/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.