Dyrlæge: Her er julens fælder for dit kæledyr

Kæledyrene skal også mærke, at det er jul, og mange får ekstra godbidder i december. Men den gode mening kan give alvorlige problemer

Kæledyrene skal også mærke, at det er jul, og mange får ekstra godbidder i december. Men den gode mening kan give alvorlige problemer
Giv din hund eller kat ekstra opmærksomhed i julen i stedet for fedende godbidder. Det vil den være dig evigt taknemmelig for, siger dyrlæge Heidrun Møller. Free/Mathilde Graversen
Kæledyrene skal også mærke, at det er jul, og mange får ekstra godbidder i december. Men den gode mening kan give alvorlige problemer
Giv din hund eller kat ekstra opmærksomhed i julen i stedet for fedende godbidder. Det vil den være dig evigt taknemmelig for, siger dyrlæge Heidrun Møller. Free/Colourbox

KÆLEDYR: De fleste hunde- og katteejere ved godt, at man ikke skal give en hund eller kat chokolade, da det er giftigt for dem.

Chokolade indeholder nemlig theobromin, som mennesker godt kan nedbryde, men det kan dyrene ikke. Derfor skal man gemme chokoladen godt væk i december, siger dyrlæge Heidrun Møller fra Vorup Dyrehospital i Randers.

- Det sker ofte ved et uheld, at en hund eller kat kommer til en skål eller ind i et skab, og får fat i chokoladen, for de fleste ved godt, at deres hund eller kat ikke må få det, sig dyrlæge Heidrun Møller.

Det er særligt den mørke chokolade, som er farlig, da den har det højeste indhold af theobromin.

En anden farlig ting i julen - særligt for hunde - er den fede mad, som man ikke skal give som godbidder, siger Heidrun Møller.

- Det er rigtig alvorligt for hunde at få for meget fedt, så ingen flæskesvær eller andefedt. Hvis de får for meget fedt, så kan de i bedste fald få dårlig mave og i værste fald få akut betændelse i bugspytkirtlen, som kan være livstruende, siger Heidrun Møller.

Og ligesom mennesker kan dyr også blive fede af for meget mad, så man skal belønne dyr på en anden måde end med madrester, lyder anbefalingen.

Aktiviteter kan også være hundens belønning

- Man kan belønne med ekstra kontakt og ekstra gåture, mere leg og nyt legetøj. Gå en tur et nyt sted, hvor hunden får nye indtryk, så bliver den også mentalt træt, siger Heidrun Møller.

Så tag hunden med et sted hen, den ikke er vant til at komme. Det kan være i skoven, på stranden eller på en ny mark.

Julen byder også på et pyntet juletræ, som kan gemme på farefulde fristelser for nysgerrige dyr - særligt for katte og hundehvalpe.

- De kan blive viklet ind i gavebåndet og spise det, så det bliver viklet rundt om tungeroden eller sætter sig fast i tarmene, advarer dyrlægen og fortsætter:

- Særligt hundehvalpe bider i alt og kan komme til at sluge en lille kugle, og katte kan jo klatre helt til tops i træet, så det er lidt af en udfordring, siger Heidrun Møller.

Hun anbefaler derfor, at man holder opsyn med sine kæledyr i julen og gerne lukker døre, så dyrene ikke kan komme ind til juletræet, når de er alene hjemme.

Desuden kan de mange levende lys være en udfordring, som en livlig hale kan feje af bordet, eller en snude kan blive forbrændt af.

Fakta: De gode snack til hunde og katte
- Giv kun magert mad, gerne de sædvanlige godbidder, eller torskerogn eller makrel til katten.
- Hvis du giver flere godbidder, så husk samtidig at skære lidt ned i det daglige foder.
- En godbid kan være lidt kogt kylling - både til katte og hunde.
Kilde: Heidrun Møller.

/ritzau fokus/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.