Dyre dråber: Så meget koster dine lange brusebade

Mindst en tredjedel af vores vandforbrug går til brusebad - brug mindre vand og få en lavere vandregning med disse 7 gode råd.

Mindst en tredjedel af vores vandforbrug går til brusebad - brug mindre vand og få en lavere vandregning med disse 7 gode råd.
Mindst en tredjedel af vores vandforbrug går til brusebad - brug mindre vand og få en lavere vandregning med disse 7 gode råd. Foto: Colourbox (arkiv).

FORBRUG: Brusebadet er en af de helt store - og dyre - vandslugere i dit hjem. Der er mange penge at spare, hvis du skærer ned på længden af dit brusebad. Se hvordan du ellers kan begrænse vandforbruget med denne guide fra Bolius.

Hvis du bader i 5 minutter, koster det mellem 3 kroner og 8 kroner om dagen – eller 1.095-2.929 kroner om året. Lidt hurtig hovedregning vil vise, hvor meget dine morgenbade koster dig - alt efter hvor længe du skal bruge under bruseren for at vågne.

Prisen er afhængig af, om du har en almindelig bruser, en sparebruser eller en vandbegrænser. Et typisk morgenbrusebad koster typisk mellem 6 og 15 liter vand i minuttet - alt efter typen af armatur og brusebadsinstallation. Og så varierer vandprisen, alt efter hvor i landet du bor.

Se din vandpris på Danvas interaktive Danmarkskort.

LÆS OGSÅ: Undgå vandspild: Så dyrt er det at lade vandet løbe

Varmt vand er dyrere end koldt vand

Den gennemsnitlige pris for koldt vand er 6,3 øre per liter og 10,7 øre per liter for varmt vand. Du kan desuden spare meget på både vandforbrug og vandregning, hvis du skærer ned på længden af dit brusebad og skifter den almindelige bruser ud med en sparebruser eller får en vandbegrænser.

Her får du 7 gode råd til at spare penge på brusebadet.

1) Køb en sparebruser og/eller en vandbegrænser

Hvis du erstatter din bruser med en sparebruser på en eksisterende installation, bruger du kun 6-10 liter vand i minuttet - hvilket er halvt så meget som en almindelig bruser, der bruger 10-20 liter i minutter. I kroner og øre er det 225 kroner sparet - årligt - for hvert minut, du bader mindre.

Hvis du tager et bad på 5 minutter, kan du spare omkring 1.125 kroner om året, hvis du skifter til en sparebruser.

I begge eksempler er det forudsat, at du udskifter en bruser på 15 liter til en sparebruser på 8 liter i minuttet, og at prisen er 8,5 øre per liter varmt brusevand.

LÆS OGSÅ: Byttehandel med iPhones kan snyde dig for hundredvis af kroner

Du kan også indsætte en vandbegrænser, der er en modstand, som nedsætter vandgennemstrømningen i dine vandarmaturer og dermed vandforbruget.

Vandbegrænsere og sparebrusere kan købes i byggemarkeder, hos isenkræmmere, vvs-firmaer og på nettet. En sparebruser kan fås fra 200 kroner, og en vandbegrænser koster fra få kroner og op til cirka 80 kroner.

 

2) Køb et nyt brusearmatur/blandingsbatteri

En anden mulighed er at udskifte hele armaturet og installere en ny bruser med termostatblander, skoldningssikring og indbygget vandbegrænser. Mange nye brusebatterier har en indbygget spærre, der sikrer, at vandet ikke bliver varmere end 38 grader - medmindre du udløser spærren.

Blandingsbatteri med brusearmatur fås fra omkring 1.000 kroner og op til 20.000 kroner - eller mere, hvis du ønsker et særligt design.

Det tilrådes, at du inden købet tjekker, at armaturet fungerer ved det vandtryk, der er i jeres bolig. Nogle armaturer fungerer ikke ordentligt ved lavt vandtryk.

LÆS OGSÅ: Tørrer du tøj på radiatoren? Derfor kan det være en dårlig ide

 

3) Tag brusebad i højst 5 minutter

Det er muligvis en udfordring for dem, der godt kan lide lange, varme brusebade at vågne på.

Men du bør ikke stå under bruseren i mere end 5 minutter - hvis du vil undgå, at det bliver dyrt.

Hvis ikke du har sparebruser eller vandbegrænser på dit armatur, bruger du mindst 10-12 liter vand i minuttet. Tager du et 5 minutter langt brusebad, bruger du altså 50-60 liter vand, og mindst 100 liter ved et brusebad på 10 minutter.

Der er omkring 2.000 kroner at spare om året ved at skære dit brusebad ned fra 10 minutter til 5 minutter. Så hop ud af badet i tide.

 

4) Luk for bruseren, når du sæber dig ind, og bad tæt på bruseren

Hvis det tager dig 30-60 sekunder at sæbe dig ind og få shampoo i håret, kan du spare 4-20 liter vand - afhængig af dit brusearmatur - ved at lukke for vandet imens. Det betyder op til mellem 125 og 600 kroner sparet på et år.

Installér din bruser på en glidestang, så højden kan indstilles til den enkelte. Jo tættere på kroppen, bruseren sidder, jo mindre afkøles vandet – og energiforbruget falder derfor en smule, fordi du ikke behøver at skrue så meget op for det varme vand. Det vil simpelthen føles varmere at tage bad, når bruseren sidder tættere på den, der bader.

LÆS OGSÅ: Undersøgelse: Vi er stadig ikke gode nok til at sortere vores affald

 

5) Drop brusebadet engang imellem

Der er også den mulighed, at du simpelthen springer brusebadet over i ny og næ - og på den måde sparer på vand og penge.

Hvis du for eksempel ikke skal noget særligt i weekenden, har en hjemmearbejdsdag eller bare er hjemme, kan du overveje at erstatte det daglige brusebad med etagevask. 5-10 liter vand er nok - det svarer til en almindelig opvaskebalje. Etagevask egner sig også fint til børn ind imellem, da de ikke behøver et brusebad hver eneste dag. Start med at vaske dit ansigt og bevæg dig derefter nedad.

 

6) Brug et badeur/stopur, når du bader

Sæt uret og hold øje med, hvor lang tid du er i bad. Badeure kan både fås som elektroniske digitalure og som gammeldags timeglas. Sæt uret til fem minutter og hav det synligt placeret i badet, sådan at du kan se, hvornår det er tid til at sæbe ind og skylle af.

Badeure kan du købe i dit lokale byggemarked eller i en VVS-butik. Stopure fås i for eksempel sportsbutikker, varehuse eller hos urmageren. Husk: Uret skal være vandtæt.

LÆS OGSÅ: Dette må du ikke gøre, før du sætter i opvaskemaskinen

 

7) Tag koldere bade

Det behøver ikke være et helt koldt gys, men du kan sænke vandregningen en smule ved at tage køligere brusebade. Af den simple grund at varmt vand koster mere i forbrug end koldt vand.

Ifølge Energistyrelsen koster varmt vand fra hanen 70 procent mere end koldt vand.

Kilde: Bolius.dk
 

 

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.