Dit tøj er smækfyldt med kemi: Så skadeligt er det

Se dig godt for, når du vælger friluftstøj, telt og sovepose. Greenpeace-test afslører skadelige stoffer i næsten alle testede produkter.

Se dig godt for, når du vælger friluftstøj, telt og sovepose. Greenpeace-test afslører skadelige stoffer i næsten alle testede produkter.
Meget friluftstøj er smækfyldt af fluorstoffer, som kan være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Foto: Colourbox (arkiv).

FORBRUG: Øget forekomst af kræft, hormonforstyrrelser og svækket fertilitet. Det kan være bivirkningerne, hvis du bliver udsat for fluorstoffer. Fluorstoffer bruges af tekstilindustrien til imprægnering, men flere undersøgelser tyder på, at de også kan have problematiske bivirkninger for mennesker, der bliver udsat for dem.Nu kan Greenpeace i en ny rapport afsløre, at 36 ud af 40 testede friluftsprodukter fra store mærkevareproducenter indeholder farlig kemi, skriver DR.Produkterne stammer fra 19 forskellige lande og 11 producenter, og undersøgelsen viste, at kun to jakker, en rygsæk og et par handsker var uden skadelige stoffer.LÆS OGSÅ: Test afslører: Børnevanter er fulde af kemi

18 gange over grænseværdien

Resten af de testede telte, soveposer, sko og bukser indeholdt fluorstoffer i varierende mængder. Et par støvler viste sig at indeholde 18 gange den tilladte norske grænseværdi for stoffet PFOA. Danmark har ingen grænseværdi for PFOA, selv om stoffet er mistænkt for at være sundhedsskadeligt, skriver DR.Greenpeace kalder det et kæmpe miljøproblem, at producenterne fortsætter med at anvende fluorstoffer i produktionen.- Friluftsbrands er udmærket klar over problemerne med kemikalierne i deres tøjproduktion, og når store mærkevareproducenter slår sig op på en aktiv og sund livsstil i naturen, så synes vi egentlig også, at de har et medansvar for at holde os mennesker og naturen fri for kemikalier, siger Sune Scheller, projektleder i Greenpeace, til DR.- Der bliver fremstillet produkter uden fluorstoffer fra samme producenter, så det er jo tydeligvis muligt, siger han til DR.LÆS OGSÅ: Derfor kan klementiner være skadelige for børn og fostre

Greenpeace kræver fluorstoffer forbudtRapporten kommer i kølvandet på en rapport fra september 2015, hvor Greenpeace kunne berette om fund af fluorstoffer i selv de fjerneste egne af kloden.Greenpeace mener derfor, at Danmark bør gøre mere for at få EU til at forbyde de mange forskellige typer fluorstoffer i hverdagsprodukter såsom tekstiler. Greenpeace mener, at man for fluorstofferne bør gå frem efter et ’forsigtighedsprincip’, i stedet for at regulere kemikalierne enkeltvis.LÆS OGSÅ: 6 madmyter: Her er de sundeste valgNetop dén anbefaling flugter med rådet fra 200 forskere i Madrid-erklæringen fra maj 2015.

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.