Boligkøber? Sådan prutter du om prisen

Boligens stand, lignende ejendomme og fælleslån er noget af det, der bør spille ind, når du forhandler prisen.

Boligens stand, lignende ejendomme og fælleslån er noget af det, der bør spille ind, når du forhandler prisen.
Fælleslån er en udgift, der bør trække ned i prisen, hvis du køber en lejlighed siger ekspert. - Foto: Colourbox

Når man finder drømmeboligen, kan det være fristende at slå til uden at gøre indsigelser om prisen.

Særligt fordi boligmarkedet er hektisk, og der måske har været flere købere til fremvisning.

Men du risikerer at købe katten i sækken, hvis du blindt siger ja til udbudsprisen.

To køberrådgivere guider her til, hvordan du som køber får den bedst mulige pris.

Se hvad lignende boliger sælges for

Som det første kræver det, at du kigger på områdets øvrige priser, siger Michael Christensen, der er uvildig boligrådgiver hos boligraadgiver.dk.

- Og hvis man så kan se, at alle de andre lejligheder i området er solgt for eksempelvis 2,2 millioner, så er det jo lidt sjovt, at mægleren har sat den her lejlighed til 2,4 millioner, siger han.

Så kig på boliga.dk eller boligsiden.dk, og undersøg, hvad andre lignende boliger i samme stand bliver solgt for, siger Michael Christensen.

En måde, mæglerne gør sig attraktive over for sælgeren, er nemlig ved at konkurrere om at sælge til en høj pris, forklarer rådgiveren.

- Det skal man som boligkøber være enormt opmærksom på, at det er gamet, at mæglerne mangler ejendomme i forretningerne - og derfor går de ud og drejer på prisknappen, siger han.

Det er også vigtigt at kigge på boligens stand, når du tager stilling til prisen, siger Christopher Wagner, der er køberrådgiver og partner i Bomae.dk.

Og hvis der er noget, som skal repareres eller et køkken, der skal skiftes ud, er det ikke tilstrækkeligt, at du gætter på, hvad det vil koste.

- For vi ser igen og igen, at køberne rammer helt ved siden af, hvor dyrt det egentlig er at få lavet de her renoveringer. Så man bliver nødt til at vide: Hvad er den samlede omkostning - og er det noget, jeg kan sidde for, siger han.

Begge rådgivere opfordrer derfor til, at du får en fagperson til at komme med et reelt tilbud på, hvad det vil koste.

Det gælder særligt, hvis gulve, vægge, lofter eller elinstallationer trænger til en ordentlig omgang, siger Michael Christensen.

For det kan hurtigt blive dyrt, og derfor bør en slidt bolig have en lavere kvadratmeterpris end en nyistandsat.

- Så det nytter ikke noget, at man bare har en kvadratmeterpris på 43.000 kroner, lige meget om der er nyt eller gammelt bad og køkken, siger han.

- Det skal også være en del af prisen, at man er kritisk på den del.

Det er også vigtigt at undersøge, om der er fælleslån i lejligheden. Og hvis der er, bør det trække ned i prisen, siger Michael Christensen.

- Så hvis en bolig er udbudt til 2,8 millioner og har et fælleslån på 100.000 kroner, skal man kigge på boligen, som om den er udbudt til 2,9 millioner, forklarer Christopher Wagner.

Han opfordrer også til, at du husker, at det altså er et menneske, du forhandler med. Så tænk over dine argumenter, og hvordan du bedst forhandler med vedkommende.

- Man skal huske, at der er jo folk, som har boet der. Så hvis du siger, at det hele er grimt eller dårligt lavet, så rammer du ind i en principsag - og så låser det meget hurtigt forhandlingssituationen, siger han.

Fakta: Hvad har du overhovedet råd til?

- En ting er vurderingen af, hvad boligen bør koste, men noget andet er, hvad du har råd til at sidde for.

- For selv om banken giver et uforpligtende tilbud, eller du kigger på en låneberegner på nettet, kan de tal vise sig ikke at holde vand.

- Så få banken til at give et reelt tilbud på, hvor meget du kan låne, før du bevæger dig ud på boligmarkedet.

Kilde: Christopher Wagner.

/ritzau fokus/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.