Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Apps sælger dine data videre: Sådan stopper du det

Det er muligt at få virksomheder bag apps til at slette dine oplysninger og profil. Men det kræver mere end bare at slette appen fra telefonen.

Det er muligt at få virksomheder bag apps til at slette dine oplysninger og profil. Men det kræver mere end bare at slette appen fra telefonen.

Din telefon er sikkert fyldt med apps.

De kan virke uskyldige, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Virksomhederne bag nogle af disse apps både indsamler og videresælger de oplysninger, du giver. Det viser en ny undersøgelse fra Forbrukerrådet i Norge.

Her har rådet afdækket, hvordan ti populære apps - såsom som datingtjenesterne Tinder, Happn og Grindr og sundhedstjenester som Clue og My Days - indsamler og videresælger personfølsomme data til tredjeparter.

Det gælder også andre apps, der indsamler oplysninger om vores interesser, vaner og ikke mindst adfærd.

- Hvor vi handler, hvilke hjemmesider vi besøger, og hvor vi bevæger os hen. Det er de ting, der interesserer virksomhederne mest, fortæller seniorjurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk.

- Det gælder især oplysningerne om, hvor bevæger vi os hen. Det er en vigtig oplysning, for så kan de ramme dig med en reklame, lige præcis på det tidspunkt, hvor du har brug for at købe en specifik vare, siger Anette Høyrup.

Og da lokalitetsoplysninger ofte er vigtige for brugen af for eksempel datingapps, er de i søgelyset både herhjemme og i Norge.

Derfor skal du gøre op med dig selv, hvilken risiko du ønsker at leve med.

- Virksomhederne tjener rigtig mange penge på vores oplysninger, så jeg har svært ved at se det stoppe, siger Henning Mortensen, der er formand i Rådet for Digital Sikkerhed.

Vil du sikre dig bedst muligt, handler det om at læse det med småt, når du installerer en app.

- I GDPR-forordningen er der nogle krav til virksomhederne. I deres retningslinjer skal det fremgå, hvem de deler deres oplysninger med, siger Henning Mortensen.

- Så kan du tage stilling til, om det er noget, du kan leve med, eller om du hellere vil leve uden den app, tilføjer han.

På din telefon kan du selv gå ind i indstillingerne og begrænse specifikke apps' adgang til den populære lokalitetsdata.

Har du installeret en eller flere apps, som du ikke længere ønsker at bruge, fordi dine oplysninger potentielt sælges videre, har du ret til at få dine oplysninger slettet.

- Fortryder du, kan du tage fat i leverandøren og sige, at "i henhold til GDPR og mine rettigheder vil jeg gerne have slettet mine oplysninger". Ifølge loven har du ret til at få fjernet alle oplysninger, siger Henning Mortensen.

Problemet kan dog være, at dine oplysninger allerede er givet eller solgt videre til andre parter. Og dem kan virksomhederne have svært ved at få trukket tilbage.

- Derfor er det stort set umuligt at blive slettet i mere end første led, og det må vi nok finde os i, siger Henning Mortensen.

/ritzau fokus/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.