Hjertestop midt på halvmaratonruten kunne få mange til at smide løbeskoene ud, men ikke 16-årige Emil. Til april er han tilbage, hvor han faldt livløs om under BT Halvmarathon i 2016.
Annonce

Ét motionsløb reddede Emils liv

Hjertestop midt på halvmaratonruten kunne få mange til at smide løbeskoene ud, men ikke 16-årige Emil. Til april er han tilbage, hvor han faldt livløs om under BT Halvmarathon i 2016.

"Kom jeg i mål?" Netop vågnet fra sit kunstige koma vil Emil gerne vide, om han kom i mål på sin første halvmaraton.

"Jeg følte mig lidt dårlig kort før 12 km", siger Emil og fortsætter: "Jeg kan faktisk intet huske fra løbet". Sidste år under BT Halvmarathon nu ’Gjensidige Den Grønne Halvmaraton’ faldt Emil Rastrup om midt på ruten. Et hjertestop kom som lyn fra en klar himmel, da kranspulsåren blev klemt og lukkede for blodet til Emils hjerte.

Sammen med kammerater fra Næsgaard Efterskole ved Nykøbing Falster og godt 4.000 andre løbere deltog Emil i BT Halvmarathon på en lun og solrig forårsdag i 2016. Efter mere end en time på ruten, når Emil op på DTU’s campus i Lundtofte; en stigning, der sætter hans hjerte på en prøve, det ikke kan klare. Selv er Emil fuldstændig uvidende om, at han har medfødte hjerteproblemer, og at han vil få et hjertestop i en alder af kun 16 år. Midt i sit første halvmaraton.

Et sundt - og sikkert liv

Flere og flere danskere løber længere og hurtigere. I dag vil det næppe blive opfattet som risikabelt eller ufornuftigt at løbe et halvmaraton. Men et ukendt eller ubehandlet helbredsproblem kan være en joker i spillet om det sunde liv. Derfor er løbernes sikkerhed i fokus på BT Halvmarathon nu ’ Gjensidige Den Grønne Halvmaraton’. Det populære Lyngbyløb er arrangeret af løbeklubben SNIK, og her forventer løbsledelsen også i år over 4.000 deltagere.

"Sikkerhed og effektiv logistik er højeste prioritet for SNIK. Løbet er en omfattende begivenhed, som de mange frivillige år efter år eksekverer med stor professionalisme", fastslår løbsleder Per B. Christiansen.

En god løbsrute skal være så vel smuk og udfordrende som sikker. Derfor har SNIK over hundrede erfarne flagposter, trafikofficials og samaritter ude på den 21,1 kilometer lange strækning. ’Gjensidige Den Grønne Halvmaraton’ snor sig fra Lyngby centrum over Sorgenfri til Nærum, hvor målområdet er at finde på Rundforbi Stadion.

I hækken

Emils krop er ved at lukke ned, og han løber tværs over feltet af løbere for til sidst at havne i en hæk. Da Emil falder om, er det bogstaveligt talt i armene på en læge. Tina Radmer Jessen, der har løbet bag Emil, er hurtig til at yde den absolut nødvendige førstehjælp: Hjertemassage. Andre løbere får fat en ambulance. Og snart kan flagposterne guide ambulance og lægebil frem til Emil og Tina. På Rigshospitalet gør man sig klar til at modtage Emil.

Held i uheld

"Skulle det ske en dag, så det var godt, at det var ved et halvmaraton i Lyngby tæt på Rigshospitalet", fortæller en lettet Morten Rastrup, Emils far. Da det unge hjerte slår igen, er der kun en kort køretur til hospitalet. Her blev Emil lagt i et kunstigt koma i 24 timer. Emils hjerne kæmpede med at komme i gang igen. Hans tænker og usammenhængende sætninger kredser om den medalje, han gik glip af.

"Emil fik min medalje. Han fortjente den mere", fortæller leder af Næsgaard Efterskole Anders Bøje Jørgensen. Han var hurtig til at arrangere en medaljeceremoni på sengekanten.

14 dage efter gennemgik Emil en åben hjerteoperation, hvor lægerne rettede en forgrening til den ene kranspulsåre, der sad forkert, og som formentlig var årsag til hjertestoppet. Fem uger efter var Emil tilbage på Næsgaard efterskole.

Tilbage i Lyngby

Den 30. april i år er Emil og kammeraterne fra Næsgaard Efterskole igen at finde på halvmaratonturen i Lyngby.

"Nu skal jeg gennemføre", slår Emil fast. Træningen er han for længst kommet i gang med.

"Vi glæder os til igen at se Emil og efterskolekammeraterne ude på ruten - hele ruten", slutter løbsleder hos SNIK Per B. Christiansen.

 
luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.