Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke
Annonce

Hvad rager en a-kasse egentlig mig?

Hvad er overhovedet fidusen ved at være medlem af en a-kasse og betale et (dyrt) kontingent måned efter måned, når man er sikker selvstændig, leder på 10. år eller stadig studerende?

Formålet for en a-kasse er at sikre sine medlemmer økonomisk, hvis de bliver ledige. Det betyder med andre ord, at du er garanteret en indkomst fra dag ét, hvis du pludselig bliver fyret, din virksomhed går konkurs eller andet uforudset sker i dit arbejdsliv og du uventet står uden indtægt.

Der er ét altoverskyggende formål ved at være i en a-kasse: At man har sikret sig økonomisk ved ledighed. I 2019 er den maksimale, månedlige dagpengesats på 18.866,- for ledige der har tjent mindst 22.785,- om måneden, før de blev ledige. Til sammenligning er den månedlige sats for dem, der ikke er i a-kasse og dermed kun kan søge om kontanthjælp 11.423,- for personer over 30 år. Kontanthjælpsmodtagere er desuden underlagt strenge regler omkring formue og værdier: Der gives ikke kontanthjælp, hvis modtageren har en formue på over 10.000 kr, ægtefællens indkomst modregnes kontanthjælpen, og man er desuden nødt til at sælge sine værdier såsom bil eller lejlighed, før man er berettiget til kontanthjælpen. Der er således markant forskel på både det månedlige beløb samt på krav, formue og fordele ved at være medlem af en a-kasse versus på kontanthjælp.

Her er fordelene - uanset om du er ledig eller leder

A-kasse studerende er for dig, der stadig studerer og har mindst ét år tilbage af studierne, når du melder dig ind i en a-kasse. Så længe du studerer, er dit medlemskab gratis hos mange af landets a-kasser. Det tager ikke mange minutter at melde sig ind online, til gengæld er du sikret økonomisk fra dag ét som færdiguddannet - hvis nu drømmejobbet lader vente på sig.

A-kasse nyuddannet omhandler, som navnet angiver, dagpengeret for nyuddannede. Hvis du først melder dig ind efter studiet slutter, får du én måneds karantæne, før du er berettiget til dagpenge. Har du derimod husket at melde dig ind mens du stadig havde mindst ét år tilbage af dine studier, undgår du karensperioden. Du skal blot huske at skifte status fra "studerende" til "nyuddannet" inden 14 dage, og så er du klar til at søge om dagpenge. Dimittendsatsen er i øjeblikket på 13.489,-

A-kasse leder - Lad det være slået fast: En a-kasse er for alle, og selvfølgelig også en rigtig god idé, når man er leder. Dels i tilfælde af, at der opstår en situation på arbejdspladsen (fx uretmæssig fyring), så kan du få kompetent juridisk rådgivning hos sin a-kasse og dels fordi, a-kassen tilbyder netværksgrupper med andre ledere og nyttig karriererådgivning.

A-kasse akademiker - Der er a-kasse for alle typer af fag, men i dag er mange a-kasser tværfaglige, så du kan frit vælge mellem dem, frem for at være "tvungen" til én bestemt udbyder. Den dagpengesats du er berettiget til er fastsat af staten, så beløbet du får, vi være præcis den samme hos alle arbejdsløshedskasser. Derimod er der forskel på servicen, netværksfordelene, kundetilfredsheden og udbuddet af kurser og workshops, og det er derfor en rigtig god idé at kigge disse ting igennem, inden du beslutter dig for en a-kasse.

 
luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.