Flæskestegs sandwich med kæbesnitte, syltet agurk, rødkål og æbletern

Bag kæbesnitten over flere timer i ovnen, så en del af fedtet smelter fra, sværene bliver sprøde, og den vil gøre sig aldeles glimrende i en hjemmelavet flæskestegs sandwich.

Bag kæbesnitten over flere timer i ovnen, så en del af fedtet smelter fra, sværene bliver sprøde, og den vil gøre sig aldeles glimrende i en hjemmelavet flæskestegs sandwich.

MAD: Klassikeren er lavet med den ret oversete udskæring, kæbesnitte, der sidder under øret på grisen. Kæbesnitten ligner en lille flæskesteg med en stor fedt- marmorering, der giver ekstra meget smag.

Gris er nærmest synonym med jul i Danmark, og flæskestegen er en helt fast spiller på de danske juleborde - ingen jul uden gris! Men selv om vi elsker svinekød i Danmark, og der findes fem grise per indbygger, har vi tradition for at sende de bedste udskæringer til udlandet, mens vi ofte hakker det overskydende kød til frikadellefars. Derudover er vi glade for koteletter, svinemørbrad og den klassiske flæskesteg - hvilket også er skønne udskæringer, hvis det er af en ordentlig kvalitet. Men grisen har også mange andre sublime udskæringer, der kan tilberedes på vidt forskellige måder, og som er vildt alsidige i smag. Tidligere har grisetæer og -haler, -hjerter, -nyrer og anden indmad været en del af det traditionelle danske køkken. Man brugte hele dyret, og den tendens er ved at blive trendy igen under navnet “Nose to Tail”. Der er ikke noget spild, når grisen - fra snude til hale - ryger på menukortet, og de ukurante udskæringer er oftest fulde af smag og desuden langt billigere end dem, vi er vant til. Svineskulderen kan fx braiseres i skønne gryderetter. Kæbesnitten er et fint marmoreret stykke kød, mens hjertet får en lækker mørhed ved den rette tilberedning. Med respekt for julegrisen følger her syv alternative anretninger til julefrokosten med anderledes udskæringer og tilberedningsmetoder.

Flæskestegssandwich med kæbesnitte, syltet agurk, rødkål og friske æbletern

(4 pers.)

Rødkål: Skær rødkålen i grove strimler, skyl dem godt, og steg dem møre ved svag varme i smørret i en gryde. Tilsæt de øvrige ingredienser, lad det simre i et par timer - fjern anis efter en halv time - og smag evt. til med sukker, salt eller eddike. Hæld på et skoldet glas, og sæt på køl.

Syltet agurk: Skær agurken på langs på en mandolin eller med en god skræller, og kog de øvrige ingredienser op til en lage. Skold et glas, læg agurkeskiverne i, hæld den varme lage over, og stil på køl i et par timer.

Kæbesnitte: Få slagteren til at ridse sværen godt. Gnid den med salt, og bag den i ovnen ved 180 grader i 3 timer. Giv den grill til sidst for fuld varme, hvis sværen ikke er blevet sprød.

Ved servering: Rist brødene let på ydersiden, del dem i 2, og smør med mayo. Skær æblet i tern, og fyld sandwichene med de øvrige ingredienser.

Ingredienser

Rødkål:
• ½ rødkål
• 1 spsk smør
• 1 knsp allehånde
• 1 laurbær
• ½ stjerneanis
• 1 dl æbleeddike
• 2 dl æblejuice
• 2 spsk sukker
• 1 tsk salt

Syltet agurk:
• 1 agurk
• 1 dl vand
• 2 dl lagereddike
• 1 tsk salt
• 5 spsk sukker
• 1 håndfuld peberkorn

Kæbesnitte:
• 1 kæbesnitte
• Salt

Ved servering:
• 2 gode flutes
• 1 dl mayonnaise
• 1 stort æble, gerne Filippa

 
luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.