Lav lækkerier ud af efterårets spisekastanjer

Den rødbrune nød er især en velsmagende komponent til svampe i det salte køkken og chokolade i det søde køkken. Her er syv sublime opskrifter.

Den rødbrune nød er især en velsmagende komponent til svampe i det salte køkken og chokolade i det søde køkken. Her er syv sublime opskrifter.
Spisekastanjer går især godt med svampe i det salte køkken. Free

DANMARK: Efteråret byder på et mægtigt spisekammer af sæsonspecialiteter som svampe, nedfaldsfrugter og ikke mindst spisekastanjer.

Og den rødbrune nød er faktisk rigtig nem at bruge som en spændende komponent i køkkenet, siger Mikkel-Lau Mikkelsen fra Byhøst.

- Når du har samlet kastanjerne, er det bare at skære et kryds i bunden af dem og bage dem, så de åbner sig som en blomst, man kan plukke nøden ud af, fortæller han.

Også i det søde køkken er spisekastanjerne delikate, fortæller madskribent og kogebogsforfatter Rukiye Benli.

- Kastanjer smager fuldstændig fantastisk sammen med chokolade, siger hun.

1) Svamperagout - og risotto

I det salte køkken spiller spisekastanjer især godt sammen med svampe, fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen.

- Jeg synes, det er oplagt at tænke i sæsonen, og der har vi svampe. Hvis du laver en svamperagout, så steg svampene af, kog dem ind med en smule rødvin og fløde, og kom kastanjer i, siger han og fortsætter:

- Ellers kan jeg også anbefale risotto med svampe og kastanjer, som er superlækkert. Hvor svampe giver umami og bid, så giver kastanjerne fedme og cremethed, som understøtter svampene rigtigt godt.

2) Kastanje-kartoffelmos

Drys grofthakkede ristede kastanjer over en hjemmelavet kartoffelmos kogt på smør og mælk.

- Rist dem eventuelt med en lille smule timian. Så får du en god bund og aroma i smagen, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

3) Letrøgede spisekastanjer

Inden grillsæsonen slutter, kan man nå at lave letrøgede såisekastanjer.

- Varm kastanjerne, få dem ud af skallen, og læg dem på en slukket grill med et par gløder i bunden. Smid forskellige urter som timian, salvie eller rosmarin på, og læg låget på.

- Lad dem stå derinde i måske ti minutters, og så har du en letrøget kastanje, som er super lækker som tilbehør til kød, fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen.

4) Glaserede spisekastanjer

I stedet for at lave letrøgede kastanjer kan man også glasere dem.

- Man kan glasere dem med en smule fond, lidt eddike, honning og smør og stege kastanjerne i det. Så har du en kastanje, der er helt blød og har sødme og cremethed i sig. Det er rigtigt godt til vildt som et sødt og syrligt element, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

5) Trøfler med spisekastanjer

En lækker efterårssnack er trøfler med kastanjer, og de delikate kugler kan nemt laves sammen med børnene, fortæller Rukiye Benli.

- Kog fløde op, og hæld 100 gram mælkechokolade og 50 gram mørk chokolade i, til det smelter. Tilsæt 20 gram smør, og 50 gram afskallede enten kogte eller bagte kastanjer.

- Når massen er afkølet, kan man forme kugler af trøffelmassen, som rulles i finthakkede hasselnødder.

6) Créme de marrons

En anden nem og lækker opskrift med spisekastanjer er smørepålæg.

Kog 200 gram pillede kastanjer med to og en halv deciliter fløde, vaniljekorn og sukker efter smag under svag varme i cirka 20 minutter, eller indtil kastanjerne er møre, og fløden er kogt let ind.

- Man kan ikke komme uden om den klassiske créme de marrons - en helt igennem fantastisk brug af kastanjer i det søde køkken.

- Anvend kastanjecremen i stedet for eller ligesom Nutella, på is eller som franskmændene gør det: på crêpes, tipper Rukiye Benli.

7) Karamelliserede spisekastanjer

Karamelliserede spisekastanjer er også en rigtig lækker efterårssnack, anbefaler Rukiye Benli.

- Lav et snit om kastanjerne, og kog dem i vand i cirka 20-30 minutter. Lad dem køle af, pil skallen og membranerne af. Bring vand og sukker i kog, og tilsæt kastanjerne, som koges ved meget svag varme i cirka to timer, indtil de er møre.

- Nyd de små delikatesser til en stærk kop kaffe, for eksempel en café creme eller en tyrkisk kop kaffe.

/ritzau/FOKUS

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.