Fem dårlige vaner du ikke må bryde

Har du overvejet at stoppe med at bande og drikke alkohol? Drop det - det er sundt for dig

Har du overvejet at stoppe med at bande og drikke alkohol? Drop det - det er sundt for dig
Arkivfoto: Colourbox.

DANMARK: Vi har alle dårlige vaner, som vi gerne vil af med som at bide negle, bande, spise kage til aftenkaffen, drikke alkohol, ikke dyrke motion og gå om bord i en pose chips fredag aften. Og selvom vi sikkert har godt af at komme af med nogle af dem, skal vi gerne beholde enkelte af dem.

Ifølge msnbc.com skal du nemlig holde fast i disse fem vaner:

At drikke alkohol

Du skal ikke drikke en flaske rødvin hver eneste dag, men et moderat alkoholforbrug kan faktisk nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og kræft, siger den amerikanske hjerteforening.

Sundhedsstyrelsen i Danmark understreger, at man ikke skal drikke alkohol for sundhedens skyld, og at man skal holde sig under det anbefalede antal genstande om ugen, som er 7 for kvinder og 14 for mænd.

Rødvin indeholder sunde antioxidanter - de kan dog også findes i chokolade og frugt.

Læs på Femina.dk om tre dårlige rygvaner, og hvordan du bryder dem

At bande

Det er ikke pænt at bande, men måske skal vi gøre det alligevel. En undersøgelse fra Keele University i England viser, at det kan være sundt at smide et bandeord hist og her. To grupper med testpersoner fik besked på at stikke deres hænder ned i en balje med isvand. Den ene gruppe måtte kun sige neutrale ord som stol, bord osv., mens den anden gruppe fik lov til at bande alt det, de ville.

Og det var gruppen, der måtte bande, der kunne holde smerten i isvandet længst ud, og det tyder derfor på, at reaktionen kan have en lindrende effekt på smerterne.

Timothy Jay, der er psykologiprofessor og har specialiseret sig i "kunsten" at bande, siger, at når vi bander, afreagerer vi for vores vrede og frustration, som ellers holdes tilbage.

5 vaner du skal ændre, hvis du vil leve længere

At holde følelserne tilbage

Er du stresset, nervøs eller vred - så få afløb for dine følelser, selvom du er vant til at skjule dem. Det kan mindske stress og give dig en følelse af at være lettet.

"At kunne udtrykke sig på en sund måde kan mindske følelsen af angst og stress, og øge følelsen af at være lettet og forbedre kroppens forsvarsmekanismer," siger Barbara Neitlich, der er psykoterapeut, til msnbc.com.

Du kan derfor skrige, slå hårdt mod nogle puder, løbe en tur eller tage 10 dybe vejrtrækninger for at komme af med din vrede.

At tygge tyggegummi

Det kan være afslappende og virke godt mod stress at tygge et sukkerfrit tyggegummi. Det kan også bekæmpe bakterier i munden, siger tandlæge Debra Gray King.

"For mange virker tyggegummi også som et sundt alternativ til alle de andre ting, de propper i munden, som f.eks. slik," forklarer tandlægen.

Det kan også holde sulten væk, styrke koncentrationen, og man forbrænder faktisk 11 kalorier i timen på det.

Tyg dog ikke for meget på tyggegummi - alt med måde.

At være rastløs

Vipper du også med benene, når du skriver en mail eller ruller kuglepennen rundt med fingrene, når du taler i telefon? Så er du måske en smule rastløs - men det er faktisk meget sundt.

Sådan kan du bryde dine vaner og tabe dig

Folk, der har behov for at gøre disse ting, forbrænder nemlig flere kalorier og har typisk færre rygproblemer.

Ifølge Sarah Wright, der er coach og hjælper hyperaktive mennesker, kan vi bedre fokusere og huske, når vi har gang i disse lidt tankeløse bevægelser. Det skyldes, at vi bliver stimuleret af det.

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.