10 ting du ikke vidste om parfume

Lær hvad de nye trendy ingredienser er, hvor længe din parfume kan holde, og hvor den skal stå. Få svarene her

Lær hvad de nye trendy ingredienser er, hvor længe din parfume kan holde, og hvor den skal stå. Få svarene her
Arkivfoto: Colourbox.

DANMARK: For mange kvinder er deres parfume en forlænget del af deres krop. Duften er nøje udvalgt og måske har man også forskellige dufte til forskellige sammenhænge.

Her får du 10 fakta om parfumer og måske forstår du bagefter bedre, hvorfor parfumer er så vigtige for dig selv og andre.

1. At verdens mest solgte parfumer

... alle er franske og nu regnes for klassikere? De fem, som stadig er bestsellere, er: Chanel №5 fra 1921, Joy fra Jean Patou fra 1930, Shalimar af Guerlain fra 1925, Opium YSL fra 1977 og L’Air du Temps af Nina Ricci fra 1948, i dén rækkefølge.

Her er frisurerne, der gør dit udseende 5 år ældre

2. At Danmarks første parfumør

... hedder Joel Leonard Katz? Han er født i USA og uddannet antroprolog, røgelsesblander og parfumør. Han har boet og arbejdet i Danmark siden 1968, dels med at udvikle dufte til produkter, lokaler og emballage, dels med at lære CBS-studerende om duftmarketing. Han har skrevet bøgerne "Duften af Danmark" og "Lugten af penge", som bl.a. fortæller om alle de steder, vi møder dufte og parfumer i vores hverdag, som er med til at påvirke vores valg af indkøb og ikke kun til badeværelseshylden.

3. At den populæreste dufttrend lige nu

... er molekyledufte? Molekyledufte dufter ikke rigtig af noget, før du kommer dem på din hud, hvor de udvikler sig individuelt som f.eks. Escentric Molecules og Zarkoparfume, CLEAN og Dyptique. Vi har alle forskellig kropskemi, og det har indflydelse på, hvordan parfumer vil dufte på hver af os, og også på, hvor lang tid de holder, og det er måden at få den næsten unikke duft på.

4. Hvad parfume gør ved vores psyke

... når vi dufter til dem første gang? De sætter gang i minder, vi bærer rundt på gennem hele livet. Parfume er følelser i flydende form, der forvandler sig til vibrationer, når de stiger op gennem vores næse og sender signal til hjernen om noget rart. Her skaber de det perfekte øjeblik af lykke, som vi får lyst til at gentage dag efter dag, når vi tager parfumen på igen og igen.

5. At der hvert år sælges

... en halv million flakoner dufte til kvinder i Danmark? Det lyder måske af meget, men det er ikke ualmindeligt at have flere parfumer i gang, fordi vi ikke vil dufte af det samme, når vi er på job og går til fest, når det er sommer og vinter.

Fem typiske grunde til at kvinder klør forneden

6. At der findes et dansk parfumehus

... som fremstiller og emballerer sine dufte i Danmark? Zarko Ahlmann Pavlov har hele sit voksne liv drømt om at skabe parfume, som i én flakon samler klimaet, livsstilen og æstetikken i hans elskede Skandinavien, og i 2008 besluttede han sig for at lære, hvordan man gør. Det er blevet til brandet Zarkoperfume, hvor han kombinerer klassisk fransk parfumefremstilling med stringent nordisk molekylevidenskab, og der findes nu seks forskellige dufte, som hver især afspejler følelsen af at være moderne skandinav.

7. Hvordan du får parfumen til at holde længere

... er ved at glemme alt om det fine tableau på toiletbordet (medmindre de stadig står i deres emballage, eller du bor for nedrullede gardiner) og hylden på badeværelset, hvor der er meget fugt, lys og skiftevis koldt og varmt. Dufte har det bedst uden sollys og varme og skal derfor helst stå mørkt og koldt. Så kan de fleste af dem holde sig minimum 36 måneder, og selv om køleskabet ikke lyder som et charmerende sted, giver det faktisk de bedste betingelser.

8. At den nye tendens

... som er stærkt på vej, er layering og fragrance combining? Dvs. at vi tager flere forskellige dufte på for at skabe vores egen unikke duft. Clean er rigtig gode til det, og Jo Malone London, som Magasin introducerer dette efterår, har et helt layering-koncept som en del af købsoplevelsen. Maison Margiela introducerer en blur- og en glow-variant, som man tager på sammen med sin almindelige duft, og så skifter den karakter og bliver helt vores egen, for at vi kan skille os ud fra mængden.

Videoguide: Sådan laver du de smukkeste smoky eyes

9. At herredufte også er for kvinder?

... så du er ikke alene, hvis du også kan lide en af dem, som egentlig er beregnet til din kæreste eller mand. Det siges, at en tredjedel af alle herredufte købes og bruges af kvinder, og det er ikke kun dufte markedsført som unisex såsom pioneren Calvin Kleins ckOne fra 1994 og efterfølgeren ck2 fra i år. Mange kvinder er glade for citrusduften Dior Homme Cologne til dem selv, i mange år sværgede Helena Christensen til Geoffrey Beene’s Grey Flannel fra 1975, og Tom Fords nyeste parfumer bruges af både mænd og kvinder, uanset hvem de er skabt til.

10. Hvor du helst skal påføre din duft

... er på kroppens pulspunkter, fordi her er blodcirkulationen hyppigere og krops-temperaturen højere, og det hjælper duften til at blive frigivet og udvikle sig. Spray eller dryp med flakonens glasprop nogle dråber foran på halsen eller i nakken, i knæhaserne eller på indersiden af håndleddene, men gnid ALDRIG håndleddene mod hinanden for at "tørre" dem, selv om det føles vådt. Det nedbryder duften og ødelægger dens varighed. Vil du have den til at holde rigtig længe på huden, er det et godt tip at have smurt den ind i neutral fugtighedscreme først.

Kilder: Jean-Michel Duriez, Magasin, brancheforeningen SPT

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.